Строежът на къмпинг “Юг” временно ще бъде спрян

Строежът на къмпинг “Юг” временно ще бъде спрян
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Строежът на къмпинг “Юг”, който се намира от северната страна на залива “Корал” ще бъде временно спрян. Това стана ясно след съвместна пресконференция на Регионалното министерство и Министерството на околната среда и водите. Причина за мярката е, че строителният обект няма задължителната екооценка за въздействие върху защитени зони и видове, която се изисква по Закона за биоразнообразието.

Регионалното министерство се самосезира, след като от екосдружението “Да запазим Корал” предупредиха, че едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие е залято с бетон седмицата преди Великден.

Според екозащитниците в къмпинг “Юг” започва изграждането на вилно селище с 16 къщи върху пясъчни дюни, в разрез със закона за Черноморското крайбрежие. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обаче заяви, че бетонът не е върху дюни, според заключението на експертна проверка.

"Строежът не е на морския плаж. Това са строежи от категория 5, има разрешение от архитекта на общината за строеж. На 30 декември 2013 г. съдът постановява, че разрешенията за строеж са законосъобразни, защото ДНСК не е компетентен орган да се изказва за оценка на околната среда"", категорична бе Павлова.

Тя посочи още, че Бургаският административен съд – съдия Станимир Христов, е този, който постановява, че спреният от РДНСК строеж е спрян неправилно от РДНСК и строежът трябва да продължи и да бъде в сила разрешението за строеж. Докато по отношение на “Корал” съдът потвърждава, че незаконосъобразно са издадени разрешенията за строеж и потвърждава заповедта за спиране на РДНСК друг състав отново на Бургаският административен съд.

От своя страба Бойко Малинов, заместник-министър на околната среда и водите отбеляза, че липсата на такава оценка ще спре строежа, развитието на инвестиционното предложение дотогава, докато операторът не отстрани тази липса и оценката не покаже, че оценката не покаже, че инвестиционното предложение е допустимо.

#къмпинг "Юг" #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници