Шефът на ВКС: Съдебната реформа не означава замяна на един ВСС с друг

Шефът на ВКС: Съдебната реформа не означава замяна на един ВСС с друг
Лозан Панов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако няма конкретни действия, конкретни законопроекти и конкретни промени, Стратегията за продължаване на реформата в съдебната система би представлявала един добре написан лист хартия. Съдебната реформа не означава замяната на един ВСС с друг, защото това вече сме го виждали назад във времето. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Не виждам нищо лошо в това да има различни мнения, различни позиции само да няма отстъпление от самата Стратегия, само да няма стъпки назад, както каза и самият министър на правосъдието", каза Панов пред БНР.

"Дали ще бъде постоянно действащ, или непостоянно действащ ВСС? В самата стратегия се застъпва като цяло идеята за непостоянно действащ ВСС, а в единия законопроект, който видях - на АБВ, се застъпва идеята за постоянно действащ ВСС. Аз съм казал своето мнение, но за да може да се получи дебатът, този диалог трябва да се постави на професионална основа с експерти, с всички аргументи „за“ и „против“ и да се върви нататък", коментира Лозан Панов.

Според него, съдебната реформа не означава замяната на един ВСС с друг, защото това вече сме го виждали назад във времето. Промяната в съдебната система трябва да започне с реформа на ниво „образование“, защото потенциалът на хората, които ще се занимават с правосъдие, идва точно от там.

В България 11 висши училища обучават специалисти по право. Броят на юристите е голям, но трябва да се отговори на въпроса дали пазарът изисква толкова много. Според Панов важна роля имат детското правосъдие, медиацията, възстановителното правосъдие, начинът на подбор на вещите лица.

#Лозан Панов #Панов #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници