Протест изпрати АЕЦ „Белене" с „Последен валс"

Протест изпрати АЕЦ „Белене" с „Последен валс"
„Една страна постига своята енергийна независимост чрез своите местни суровини," подчерта Иван Иванов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 40 души отпразнуваха края на АЕЦ „Белене" с митинг-шествие, организирано от Движение за Енергийна независимост „ДЕН".

Под звуците на „Последен валс" протестиращите в триъгълника на властта на площад „Независимост" настояха за гражданска квота и независим ДКВЕР, либерализация на енергийния пазар и прозрачност в сектора, предаде БГНЕС.

Депутатът от Синята коалиция Иван Иванов, който се включи в шествието под надслов „Да защитим българските интереси в енергетиката", определи договорката от петък за 11-процентно намаление на цените на руския газ за България като „данайски дар" - дървеният кон със скрити войници, подарен на троянците.

Иванов прогнозира, че руснаците ще ни обвържат с дългосрочен договор, с количества и така реално страната ни ще се лиши от възможността да има диверсифициран газ.

„Една страна постига своята енергийна независимост чрез своите местни суровини," подчерта още синият депутат.

Иван Иванов съобщи, че следващата седмица Синята коалиция ще внесе парламента предложение в за създаване на временна анкетна комисия, която да проучи практиките за проучване и добив на подземни богатства в Европейския съюз и по света.

„Предложението за решение се внася с подписите на над 50 народни представители. Част от тях са от Синята коалиция, но мнозинството са от управляващата партия ГЕРБ," обясни синият депутат.

Той посочи, че първи в този списък е Валентин Николов, който сега е зам.-министър на икономиката и енергетиката, и сподели, че очаква подкрепа от страна на ГЕРБ.

#Движение за Енергийна независимост #АЕЦ „Белене" #Иван Иванов #депутат #Синята коалиция #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници