Свлачищата донесоха частично бедствено положение в редица райони

Свлачищата донесоха частично бедствено положение в редица райони
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Частично бедствено положение е обявено за селата, намиращи се след Асеновата крепост заради огромно свлачище, което откъсна стотици жители от няколко асеновградски села. Пътят към Асенова крепост, който свързва селата Лясково, Яврово и Добралък е пропаднал застрашително на няколко места. Обходно трасе до населените места липсва.

За укрепване на трасето са необходими 2 млн. лв. 

В същото време министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви във Варна, че ситуацията със свлачищата, които са над 1850 на територията на страната, е много критична и сериозна. Най-засегнати от тези процеси са Дунавското и Черноморското крайбрежие, като критичните места във Варненския регион са местността Фиш-фиш, пътят за Албена и Балчик и местността, Кабакум.

Размерът на необходимите за укрепването им средства е огромен, добави още тя, но в момента е важно задачите да бъдат приоритизирани така, че да не се позволи откъсване на дадено пътно направление. Павлова информира, че това е причината за предложеното драстично затягане на режима на предварителните съгласувателни разрешения за строителство в свлачищни райони.

"Изключенията трябва не само да са редки, но преди всичко да предвиждат укрепване на брега, дълъг мониторинг и чак тогава строителство. Предвиждаме също да забраним изграждането на водопроводни и канализационни системи там, където има свлачище и не би трябвало да има сгради. Освен кардинални мерки, предвиждаме и реформиране на процеса по наблюдение на свлачищата", каза още тя.

Финансовите инструменти, на които страната ни разчита за справяне с проблема със свлачищата, са три. Единият е през бюджета по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, годишният бюджет на която е 70 млн. лв.

"С тези средства ще разчитаме да направим аварийно укрепване. Вторият е европейското финансиране. 40 млн. лв. са предвидени в Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", по която ще кандидатстваме и приоритизираме проектите. Бенефициенти са както министерството, така и Агенция "Пътна инфраструктура" и общините", коментира Лиляна Павлова.

#Лиляна Павлова #свлачища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници