Масови свлачища в Турция след опустошителните земетресения

Масови свлачища в Турция след опустошителните земетресения
A A+ A++ A

Земетресенията с магнитуд 7,8 и 7,5 , които разтърсиха части от Турция и Сирия на 6 февруари 2023 г., причиниха мащабни разрушения в градските райони. В дните след земетресенията много нови свлачища се виждат на сателитните снимки, предаде OFFNews.bg.

На 14 февруари 2023 г. спътникът Operational Land Imager-2 (OLI-2) на Landsat 9 засне изображението (горе вдясно), на което се вижда група малки свлачища по протежение на долина източно от Саръсеки, Турция. Другото изображение (вляво), също от OLI-2, показва същия район на 11 февруари 2022 г., около година преди земетресенията.

Също на 14 февруари 2023 г. астронавт на борда на Международната космическа станция прави снимка (долу) на свлачище в каньон близо до Ислахие, град в провинция Газиантеп в югоизточна Тюркия. Ислахие е един от няколкото града, в които голям брой жилища са повредени или разрушени от земетресенията.

2D45C694-7289-AB15-9F16-858B8A69599C.jpg (559×372)

Снимка: NASA

Програмата на НАСА "Приложни науки за бедствията на Земята" (Earth Applied Sciences Disasters) следи развитието на събитията, свързани със земетресенията и последиците от тях, и споделя карти, данни и научен опит с множество заинтересовани страни, за да подпомогне текущите усилия за реакция и оценка на риска.

Една част от екипа, базиран в Центъра за космически полети "Годард" на НАСА, идентифицира над 100 свлачища, включително няколко в долината край Сарисеки, използвайки данни с висока резолюция от Planet Labs. Данните за свлачищата са включени в картите, предоставени на World Central Kitchen, за да помогнат на спасителните групи, които оказват помощ за доставяне на храна и вода на жертвите на земетресението. При появата на нова информация екипът публикува карти и информационни продукти, свързани със земетресението, на своя портал за карти със свободен достъп.

#свлачища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"