Земеделският министър: Ако доматите струват по 1.50 лв, значи не са български

Земеделският министър: Ако доматите струват по 1.50 лв, значи не са български
Десислава Танева, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има български краставици и домати на пазара. В основната си част оранжерийните зеленчуци, които се продават у нас обаче са вносни. Да говорим, че е намаляло производството или че това е тенденция, не би било правилно. По-правилно е да кажем, че всички мерки за подкрепа, които сме предприели, трябва да доведат до това с всяка измината година обемът на българските продукти на нашия пазар да са по-големи и българският потребител да има избора да си купи български продукти. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в студиото на Нова телевизия.

„Българският домат е по-търсен от вносните, но ако той струва 1.50 лв., значи произходът му е лъжа”, коментира Танева.

Тя обясни, че по отношение на етикетите, държавата в лицето на Българската агенция за безопасност на храните все още е длъжна на българския потребител, защото това е нарушение на съществуващото законодателство.

Десислава Танева подозира, че по всяка вероятност има нелегален внос на продукти.

„Има ръст на събраните ДДС върху вноса на меса, зеленчуци и плодове. Това е един от проблемите, в момента се взимат мерки и със сигурност нелегалния внос е минимален. Няма как търговец, които внася продукция, без да плати ДДС, да не ударя българския потребител. Няма как производителите да компенсират тези 20% с печалба”, каза Танева.

#Десислава Танева #Танева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници