Испания люлее Еврозоната, но заплашва с бунт срещу реформите

Испания люлее Еврозоната, но заплашва с бунт срещу реформите
Най-малко 60 души са били арестувани по време на протестите в цяла Испания. Профсъюзите същевременно се дистанцираха от хулиганите, причинили размириците в Барселона. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Синдикалните лидери в Испания заплашиха с нова всеобща стачка на 1 май, ако правителството не се откаже от реформата на пазара на труда, която трябва да представи в петък, и не преговаря с профсъюзите.

Един от водачите на протестите – Инасио Фернандес Токсо, напомни, че още на 2 март профсъюзите са предали на премиера Мариано Рахой 30 папки с предложения за алтернативна трудова реформа, но все още не са получили отговор, предадоха РИА „Новости“ и „Фокус“.

Испанското правителство се подготвя в петък да представи бюджет, предвиждащ големи съкращения на държавните разходи. Според сведенията съкращенията се очаква да бъдат около 35 млрд. евро и вероятно ще засегнат финансирането на здравния и образователния сектор.

Новоизбраният испански премиер Мариано Рахой вече предупреди, че бюджетът ще е „много кризисен“.

По-рано бюджетният министър на Испания Кристобал Монторо заяви, че това ще е най-кризисният бюджет в демократичната история на страната.

Преди ключовата среща на финансовите министри от еврозоната в Копенхаген Европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен заяви, че Испания е в много трудна финансова ситуация.

Испания, която страда от най-високите нива на безработица в Европа, е под силен натиск от лидерите в еврозоната да намали дефицита си.

Глобалните финансови пазари изглеждат все по-разтревожени, че испанският дългови товар става неуправляем. Заради опасенията около стабилността на испанската икономика Еврогрупата увеличи на 800 млрд. евро механизма за финансова подкрепа.

Стотици хиляди протестиращи излязоха в четвъртък по улиците на испанските градове в знак на протест срещу реформите на пазара на труда на премиера Мариано Рахой и планираните мерки за съкращаване на разходите.

Основните профсъюзи проведоха 24-часова всеобща стачка, която парализира производствената индустрия и транспортните мрежи.

Близо 800 хиляди души са протестирали във вечерните часове на вчерашния ден по улиците на около 100 испански града. Според синдикатите пък само в Мадрид демонстрантите са били около 1 милион души, а в Барселона – 800 хиляди.

По данни на профсъюзите във вчерашната всеобща стачка в Испания са взели участие над 10 милиона души, най-активни сред които са били работещи в секторите на транспорта, строителството, промишлеността и земеделието.

В рамките на стачния ден синдикатите заплашиха правителството с „нарастващ социален конфликт“, ако кабинетът не приеме да преговаря по реформата на трудовия пазар.

Най-бурни се оказаха протестите в Барселона, където полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите. Някои от протестиращите замеряха полицаите с камъни. Опожарени са и няколко банкови клона.

Най-малко 60 души са били арестувани по време на протестите в цяла Испания. Профсъюзите същевременно се дистанцираха от хулиганите, причинили размириците в Барселона.

#Испания #Мариано Рахой #протест #синдикати #Копенхаген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници