Спасителният механизъм на Еврозоната достигна 800 млрд. евро

Спасителният механизъм на Еврозоната достигна 800 млрд. евро
В крайна сметка беше прието предложението на Германия - още в четвъртък вечерта нейният финансов министър Волфганг Шойбле (на снимката) намекна, че предпазната стена трябва да е на стойност около 800 милиарда евро. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавите от Еврозоната увеличиха общата стойност на Фонда за финансова помощ на 800 млрд. евро.

След трудни преговори в датската столица Копенхаген министрите на финансите от Еврогрупата решиха да укрепят „предпазната стена“, която трябва да защитава трайно неустойчивите страни, съобщи австрийската финансова министърка Мария Фектер, цитирана от АФП и БГНЕС.

Решението беше взето в момент, когато трябва да се предотврати повторение на дълговата криза, а положението в Испания буди тревога.

„Тези 800 милиарда евро се равняват на 1 трилион долара“, изтъкна Мария Фектер.

В тях обаче влизат значителните около 300 милиарда евро, които вече бяха предоставени или обещани на страните от Еврозоната, използващи програма за външна помощ.

Държавите – членки на еврозоната, са подложени на натиск от Международния валутен фонд (МВФ) и от страните с бурно развиваща се икономика от Г-20. Те поставиха като условие увеличаването на фонда, преди да помислят да засилят собствената си подкрепа за Валутния съюз.

Макар всички държави членки да бяха съгласни с идеята за увеличаване на средствата за постигане на финансова сигурност, те до последно имаха различни позиции относно сумите.

Някои държави бяха привърженици на максималистко решение, за да се успокоят пазарите, а други страни, на първо място Германия и Финландия, държаха на по-ниски суми.

„Финландия е склонна да увеличи капацитета за предпазно отпускане на заеми на Еврозоната. Но цифрата от 940 милиарда евро за нас е немислима“, заяви финландската финансова министърка Юга Урпилайнен.

Франция и Европейската комисия предложиха да се комбинира бъдещият механизъм с временния спасителен фонд - Европейския фонд за финансова стабилност, който е на стойност 440 милиарда евро, за да се постигне максимална огнева мощ.

Този вариант беше категорично отхвърлен от Берлин и Хелзинки, според които той е прекалено скъп.

„Предпазната стена трябва да бъде последователна, но трябва да се вземе предвид бремето, което тя представлява за другите държави членки“, призна в петък сутринта холандският финансов министър Ян Кеес де Ягер.

В крайна сметка беше прието предложението на Германия, която е водещ участник в спасителните планове в Европа. Още в четвъртък вечерта нейният финансов министър Волфганг Шойбле намекна, че предпазната стена трябва да е на стойност около 800 милиарда евро.

Тя ще включва 500-те милиарда евро от Европейския стабилизационен механизъм, към които ще се добавят вече отпуснатите или обещани заеми от Европа на страните в затруднение, идващи от различни фондове - Европейския фонд за финансова стабилност, двустранни заеми и фонда на ЕС.

#еврозона #спасителен механизъм #финансова помощ #Копенхаген #МВФ #Г-20 #Волфганг Шойбле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници