Ди Велт: Излизането на Великобритания от ЕС може да повтори кризата от 2008/2009 г.

Ди Велт: Излизането на Великобритания от ЕС може да повтори кризата от 2008/2009 г.
A A+ A++ A

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да изправи държавите от общността пред рецесия, сходна с тази през икономическата криза от 2008/2009 г., пише германският ежедневник Ди Велт.

Най-голямата заплаха за финансовата стабилност на Стария континент идва не от югоизток, от северозапад според изданието. Т.нар. "brexit" ще създаде за европейските пазари много по-голяма опасност, отколкото евентуално напускане на Гърция на еврозоната.

Въпреки че Обединеното кралство не е член на Европейския валутен съюз, отделянето на втората по големина икономика в ЕС ще наруши конкурентоспособността му в световен план, което само по себе си означава едно: присъда за неговото съществуване.

Отношението на британците с Европейския съюз е централна тема в изборната реторика на острова, отбелязват германските наблюдатели. Премиерът Дейвид Камерън обеща, че ако в изборите на 7 май бъде преизбран, най-късно до 2017 г. ще направи референдум, чрез който да бъде решено по недвусмислен начин дали Великобритания ще остане като част от структурите на Европейския съюз.

#Великобритания #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници