В Москва започват енергийни преговори между Русия и България

В Москва започват енергийни преговори между Русия и България
Българският министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев е в Москва, начело на 11-членна делегация, за преговори по АЕЦ „Белене“ и цената на природния газ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев е в Москва, начело на 11-членна делегация, за преговори по АЕЦ „Белене“ и цената на природния газ.

В програмата на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев са планирани две срещи – с ръководството на „Газпром“ в лицето на Алексей Милер и вицепрезидента Александър Медведев, по-късно в сградата на правителството Добрев ще разговаря с руския вицепремиер Игор Сечин, който отговаря за енергетиката, и с министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко, съобщи БНТ.

В разговорите от българска страна участват и ръководителите на Българския енергиен холдинг, на „Булгаргаз“ и Националната електрическа компания, както и Бойко Коцев, определен за посланик в Москва.

На разговорите в правителството българската делегация ще представи решението за излизане от проекта „Белене“. С руската страна трябва да бъде определена и процедурата как точно и в какъв срок ще стане това.

Визитата беше договорена по време на телефонен разговор между премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин в понеделник. В сряда българското правителство обяви, че прекратява проекта „Белене“ с идея на мястото да бъде построена газова електроцентрала.

В навечерието на срещата руският енергиен министър Шматко заяви, че Москва ще настоява българската страна да изпълни всички задължения по договора – вероятен намек и за плащане на неустойки.

В „Газпром“ се очаква да бъде дискутирано българското искане за 10 процента по-ниска цена на газа, както и за сключване на един пряк договор с „Газпром“ на мястото на досегашните три, които изтичат в края на годината.

Преговорите няма да са леки като се има предвид изтеглянето на България не само от Белене, но и по-рано от проекта за нефтопровод „Бургас–Александруполис“. Два съвместни с Русия енергийни проекта, от които Москва показваше, че има голям интерес.

#вицепремиер на Русия #Игор Сечин #министър на енергетиката на Русия #Сергей Шматко #„Газпром“ #Александър Медведев #природен газ #АЕЦ „Белене“ #„Бургас–Александруполис“ #Русия #България #Москва #министър на икономиката и енергетиката #Добрев #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници