Парламентът прие решението за отказ от строежа на АЕЦ „Белене“

Парламентът прие решението за отказ от строежа на АЕЦ „Белене“
Със 120 гласа „за“, 42 „против“ и 1 „въздържал се“ парламентът прие в четвъртък, 29 март, проекторешението за прекратяване на строежа на АЕЦ „Белене“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Със 120 гласа „за“, 42 „против“ и 1 „въздържал се“ парламентът прие в четвъртък, 29 март, проекторешението за прекратяване на строежа на АЕЦ „Белене“.

Парламентът прие Проект на решение за прекратяване на строеж на ядрена централа на площадка „Белене“, предаде агенция „Фокус“.

Парламентът прие предложението на съпредседателя на ПГ на „Синята коалиция“ Мартин Димитров бъдещата газова централа да работи на пазарен принцип.

При първо гласуване на проекторешението своя вот дадоха 140 народни представители, от които „за“ – 108, „против“ - 32, нямаше „въздържали се“.

Янаки Стоилов от ПГ на „Коалиция за България“ поиска прегласуване и заяви, че ако се приеме това решение от парламента, би последвало искане на вот на недоверие и искане на референдум.

„Да бъде прегласувано решението, независимо че не дадохте възможност за поименно гласуване. Не подкрепям действията на Министерски съвет за прекратяване на изграждането на ядрена централа „Белене“. Не можем да говорим не само за развитие на икономиката и технологиите, но и за каквато и да е независимост. След това трябва да последва вот на недоверие и да поискаме инициатива за референдум по това решение“, категоричен бе Стоилов.

При прегласуването своя вот дадоха 163 депутати. Проекторешението беше прието.

#Синята коалиция #Мартин Димитров #Коалиция за България #Янаки Стоилов #АЕЦ „Белене“ #Парламент #проекторешение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници