Израел ще има ново правителство до 2-3 седмици, твърди Нетаняху

Израел ще има ново правителство до 2-3 седмици, твърди Нетаняху
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Консервативната партия на премиера Бенямин Нетаняху спечели изборите, проведени вчера в Израел. Досегашният израелски премиер планува да състави ново правителство на страната за 2-3 седмици. 

Според преброени 99,5% от подадените близо 4 милиона бюлетини Ликуд (партията на Нетаняху) печели 29-30 места в 120-местния парламент. Втори след него Ционистки съюз получава 24 места, а центристката партия Кулану на Моше Кахлон, бивш министър на Нетаняху, получава 10 места.

„Нетаняху разговаря с лидерите на различни партии и има намерение незабавно да започне работа по съставяне на нов кабинет“, се посочва в изявление на неговата партия Ликуд.

Стана ясно, че ще бъдат проведени разговори между Нетаняху и партията Еврейски дом, както и с ултраортодоксалните партии Шас и Обединен юдаизъм на тората. Контакти са осъществени и с националистите от Израел Бейтену на досегашния външен министър Авигдор Либерман. Нетаняху е разговарял и с потенциалния си съюзник Моше Кахлон, който намекна, че е готов да влезе в правителство, ръководено от Нетаняху.

В същото време палестинският главен преговарящ Саеб Еракат посочи, че палестинската автономна власт ще ускори процеса по даването под съд на Израел в Международния наказателен съд заради резултатите от израелските избори.

„Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще състави и следващото правителство и "заяви, че е против палестинска държава", каза Еракат. "Съвсем ясно е, че няма партньор в Израел за мирния процес. Сега е ясно, че израелското общество подкрепя погребване на мирния процес, погребване на решението с две държави и продължаване с диктати и селища", добави  Еракат за радио "Гласът на Палестина"

#Израел #избори #правителство #Бенямин Нетаняху

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници