Помни Фукушима!

Помни Фукушима!
Снимка: "За Земята"
A A+ A++ A

На 11 март се навършват четири години от ядрената катастрофа в АЕЦ „Фукушима Даичи”. По този повод „Грийнпийс” публикува два доклада, които изследват какво е състоянието на атомната централа сега, както и какво се случва с  ядрената индустрия на Япония.

Преди година и половина Япония изключи всичките свои 48 атомни реактора. Страната функционира без ядрена енергия.

Компанията TEPCO, която е оператор на атомната централа „Фукушима Даичи”, е използвала десетки хиляди работници през изминалите 4 години в опит да установи някакъв контрол над мястото на бедствието, да намали риска от по-нататъшни инциденти и да понижи изпускането на радиация в околната среда, включително в Тихия океан. Въпреки огромните усилия на тези работници значителна радиация продължава да се разпространява и заплахата от последващи аварии все още е висока. Мащабът на ядрената катастрофа е такъв, че работата ще продължи още десетилетия, съобщават от екологичното сдружение "За Земята".

Основен проблем е радиоактивната вода – всеки ден върху разтопеното ядрено гориво се изливат 300 т вода за охлаждане, за да се избегнат ядрени реакции. След използване тази вода се съхранява в огромни контейнери – за да може да бъде изчистена от радиоактивни елементи. Въпреки мерките – радиоактивни води се изливат в океана.

Друг проблем са подпочвените води, които преминават през АЕЦ „Фукушима” и биват замърсени, преди да се влеят в океана. Все още се търсят подходящи и ефикасни решения за ограничаване на достъпа на тези води до района на централата.

Предприетите мерки за изчистване на радиацията в замърсените райони засега просто премества радиацията от едно място на друго.

Цената на ядрената катастрофа засега се оценява на 257 милиарда долара от японска правителствена комисия. Но в тази цена не е включена загубата на поминъка на местните хора – фермери, рибари. Някои източници изчисляват, че само цената за изкупуване на замърсените земи ще бъде около 52 милиарда долара.

Все още към 120 000 души не могат да се завърнат по родните си места. Проучване показва, че 37,5 % от евакуираните са се отказали да се върнат към предишния си живот, а още толкова са „несигурни” относно това, какво ще правят за в бъдеще.


#Фукушима #ядрена енергия #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници