Загиналите над хижа "Яворов" са били еколози и опитни спортисти

Загиналите над хижа "Яворов" са били еколози и опитни спортисти
Камен Чипев, снимки от фейсбук
A A+ A++ A

Задушаване е причина за смъртта на тримата сноубордисти, попаднали под лавина в района на хижа "Яворов" в неделния ден. Единият от мъжете, Момчил Велчев, няма никакви травми по тялото, съобщи съдебният лекар д-р Яни Златин след аутопсията.

Другите двама, Кристиян Велинов и Камен Чипев, са имали множество травми от ледените късове на снежната стихия.

Камен Чипев е бил служител на Европейската комисия в Брюксел, пише "24 часа". 38-годишният Чипев е заемал ръководен пост в дирекцията „Околна среда”.

По данни от сайта ecosystemeurope.org той е работил по проекти, свързани с различни аспекти на устойчивото развитие – управление по околна среда, води, биологично земеделие, екологично образование.

Дейността му се е фокусирала главно върху популяризиране на доброволни схеми за управление на околната среда – европейската схема за управление на околната среда и одитиране EMAS, схемата за екомаркировка, и др., като по този начин се подпомагат институциите и бизнесът за прилагане на европейското екологично законодателство.

 

Чипев е завършил антропология в САЩ и е получил магистърска степен по екология на човека в Белгия.

У нас основната му работа е била свързана с разработването, предоставянето и разпространението на иновативни подходи в образованието и обучението, насочени към млади, възрастни и представители на бизнеса.

Самият той се описва така: "Обича кучето Чарли, планините, мира и щастието ..."

С различни социални проекти и околна среда са се занимавали и другите двама младежи, които загинаха заедно с Камен. Кристиян Велинов и Момчил Велчев са били добре обучени и опитни сноубордисти.

Трагедията се разигра в ранния следобед вчера. Около 14:45 часа на тел. 112 е получен сигнал за трима затрупани от лавина мъже в района на хижа "Яворов".

Група от около 17 човека е била настанена в хижата. Тримата пострадали са карали в район, който не е пригоден за такава цел. Лавината ги е затрупала и са починали, преди да успеят да им окажат помощ.

Според управителя на хижа "Яворов" Радко Божинов той няколко пъти е предупреждавал сноубордистите да не се спускат по улеите в района на "Стъпалата" заради опасно натрупалия сняг, но те не са го послушали.




#сноубордисти #задушаване #лавина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници