След инцидента на Боровец: Туристите сами са предизвикали лавината

След инцидента на Боровец: Туристите сами са предизвикали лавината

canva

A A+ A++ A

Туристите сами са предизвикали лавината, като са минали оттам, защото снегът не е бил стабилен. Това заяви началникът на Планинската спасителна служба в Боровец Ангел Керкелев пред БТА. По-рано в понеделник турист беше затрупан и загина при паднала лавина в Боровец. Двама негови приятели се успяха сами да излязат от преспите.

Керкелев посочи, че според него затрупаният е бил на дълбочина около 1,60 сантиметра. Туристите са направили грешка, като са минали по тази писта, където не е разрешено, посочи той. Той е намерен в района на "Маркуджик 3", която не е отворена за скиори.

"Нямаше уред за откриване след лавина, което доста ни затрудни. Другите двама затрупани са успели да се освободят и дори се включиха в издирването", обясниха на брифинг от ППС.

Пуснати са четири кучета, но лавината е била много голяма и затрупаният е бил на голяма дълбочина, което е затруднило откриването му.

Лавината е била с размери около 150 метра "език" и близо 30 метра ширина. "Това е склон с южно изложение. Вчера и днес имаше ветрове, които са го напълнили със сняг и всичките улеи там, които са много лавиноопасни", каза Керкелев.

Спасителите и доброволците са били около 25 души, като в операцията са участвали и четири кучета. Туристът е намерен с помощта на апарат RECCO, който работи посредством радиовълни.

Рискът от лавини през последните дни се е увеличил заради силния вятър и положителните температури, предупредиха от ПСС.

#лавина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници