70 на сто хранене без месо гони сърдечните проблеми
Консумирането на повече плодове и зеленчуци, и по-малко месо, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Заключението е от проучване, анализирало хранителните навици и начина на живот на близо половин милион европейци от 10 държави в продължение на 12 години.
Тези, които спазват полувегетарианска диета, в която 70 на сто от храната им идва от растителни източници, имат с
20% по-нисък риск от сърдечни проблеми
Това е в сравнение с тези, които имат по-месоядни диета, където по-малко от 45 на сто от храната е от растителен произход.
Констатациите доказват
ползите от консумацията на растителни продукти
като начин за предотвратяване на сърдечни заболявания. Препоръчва се 70% от хранителния режим да включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, нискомаслени млечни продукти, месо без кожа (предимно пилешко) и риба.
Очаква се резултатите да бъдат представени на тазгодишната среща на Американската сърдечна асоциация.
Още по темата:
- » Рекордьори сме по поскъване на месото в ЕС
- » Приеха здравната стратегия до 2030 г.
- » Постен гювеч, с който ще си оближете пръстите!