Отново: "Ислямска държава" срина древния град Хатра

Отново: "Ислямска държава" срина древния град Хатра
Снимка: pompei-hotels.com
A A+ A++ A

Джихадистите от "Ислямска държава" очевидно няма да спрат да разрушават древни светини, защото след като в петък ви съобщихме, че древният иракски град Нимруд е унищожен от тях, днес на ред е информацията за античния град Хатра. Селището, което датира още от III - II век преди Христа, е било изравнено със земята, сочат кюрдските медии.

"Бойците на ИД използваха булдозери, за да сринат Хатра", заяви говорителят на Кюрдската демократична партия Саид Мумузини. "Ислямска държава" открадна златни и сребърни монети, използвани от асирийските крале, но съхранявани в града", добави още Мумузини.

Град Хатра се намира на 80 км южно от Мосул и към момента е окръг на северния иракски град, превзет от ислямистите миналия юни. Хатра процъфтява през I и II век след Христа като религиозен и търговски център, след което е завладяна от Партското царство.

По-късно градът става столица на вероятно първото Арабско кралство.

Припомняме, че само преди седмица джихадистите разпространиха в интернет запис, на който се вижда как унищожават с чукове безценни експонати от музея в Мосул. Преди това стана ясно, че са унищожили и древната джамия от седми век "Ал Фарук", а преди това взривиха Централната библиотека в иракския град Мосул. Изгорени са общо към 10 000 книги, сред които най-редки и ценни ръкописи.

#ислямска държава #Ирак #Мосул #Хатра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници