На ГЕРБ им мирише на избори преди дебата, Борисов наблюдава отстрани

На ГЕРБ им мирише на избори преди дебата, Борисов наблюдава отстрани
A A+ A++ A

Започнаха разискванията по законопроекта за дълга, който постави на изпитание управляващата коалиция. Вицепремиерите и министрите са в парламента, премиерът наблюдава дебата по телевизията. Ще дойда, само ако трябва да подам оставка, казал той, цитиран от съпартийци.

Мирише на избори, коментираха още в кулоарите представители на ГЕРБ.

По-рано днес министърът на икономиката Божидар Лукарски изрази надежда в интервю за БНТ коалиционните партньори да подкрепят проекта.

По думите му сега е моментът за теглене на заем, защото финансовите пазари в момента са най-благоприятни. И парите ще спомогнат за рефинансиране на стари задължения и стимулиране на икономиката.

"Факт е, че един от проблемите, за които и колегата Горанов се извини е, че не беше достатъчно добре проведен дебатът и аргументите по отношение, дали, кога и как трябва да се тегли този дълг. Определено този дълг рефинансира едни огромни стари задлъжения, чийто падеж е тази година, определено мога да кажа, че сега е времето за теглене на такъв дълг, понеже финансовите пазари, не само европейски, но и световни са най-благоприятни", каза Лукарски.

Опозицията обаче е твърдо против.

"Преди година, когато правителството на Пламен Орешарски изтегли дълг от 1.5 млрд. лв. Бойко Борисов заяви, че когато няма прозрачност, има предпоставки за далавери и корупция. Ето сега има 16 пъти повече предпоставки са корупция, далавери и мафия", заяви народният представител от БСП лява България Мая Манолова, която излезе в градинката на Народното събрание, за да подкрепи протестите на "Атака" против поемането на нов дълг от 16 млрд.

Манолова каза, че този протест е организиран, за да покаже отношението на гражданите и да повлияе на коалиционните партньори на ГЕРБ, които все още се колебаят дали да подкрепят дълга, или не. Тя посочи, че ще има срамен списък на депутатите, подкрепили заема. И всеки един от тях ще се обяснява на българските граждани 30 години напред. Манолова припомни, че държавният дълг към момента е малко под 8 млрд. лв. И че останалите 8 млрд.лв. правителството взема за да си осигури политически комфорт и победа на изборите.



#дълг #дебат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници