Лондон узакони раждането на "дизайнерски бебета" с 3-ма родители

Лондон узакони раждането на "дизайнерски бебета" с 3-ма родители
A A+ A++ A

Камарата на лордовете на британския парламент прие с голямо мнозинство промените в Закона за изкуственото оплождане, с което Великобритания стана първата страна в света, в която законнно ще се създават човешки ембриони с ДНК от трима родители.

Целта е да се отстрани рискът от наследствени заболявания, предизвикани от нарушения в митохондриите.. Поправката позволява при изкуствено оплождане да се използват гени на трима души – майка, баща и жена донор, обясняват медиите в Обединеното кралство.

Първото заченато от 3 ДНК бебе може да бъде родено още през 2016 година.

Очакванията са по този начин да бъде отстранен рискът от наследствени заболявания, предавани по майчина линия и предизвикани от нарушения в митохондриалните гени, които осигуряват енергията, необходима на клетките.

При подготовката на законопроекта се чуха много възражения, главно заради опасността от появата на хора с предварително зададени качества, така наречените “дизайнерски деца”. Учените отхвърлиха тези внушения.

Когато някой има анемия, правим кръвопреливане с цел замяна на нефункциониращите червени кръвни телца. Принципът при митохондриалния трансфер е същият – разликата е, че тук става дума за гени, които ще бъдат предадени на следващото поколение, коментира Робърт Уинстън, експерт по оплождане.

Едно на средно 6500 деца в света се ражда с нарушения в митохондриалните гени, които могат да доведат до развитието на редица наследствени заболявания. Сред тях са захарният диабет, глухотата по рождение, множествената склероза, деменцията, невропатията, синдромът на Лий.

#ДНК #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници