Прокуратурата няма да образува дело срещу Петър Москов заради ромите

Прокуратурата няма да образува дело срещу Петър Москов заради ромите
Петър Москов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийска градска прокуратура отказа да образува наказателно дело срещу министъра на здравеопазването Петър Москов, съобщиха от прокуратурата.

Сигналът бе подаден през декемви от парламентарната група на ДПС заради изказвания на Петър Москов в медиите по повод нападения на медици от Спешна помощ.

Прокуратурата приема, че в конкретния случай не се установява целенасочено и умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие или омраза, основана на раса, народност или етническа принадлежност. Не се установява също единствена цел на произнесените изрази да е било предизвикването в адресатите на изявлението на дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

През декември министър Москов заяви, че екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в такива квартали.

"Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши", каза Москов. Той призова лидерите на ромските общности, "които търсят правата си и през политици и медии", да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на спешната помощ.

ДПС поставиха ултиматум на Бойко Борисов или да се освободи от здравния министър Петър Москов или ще преминат към процедура по искане на вот на недоверие срещу правителството.

ДПС изискаха официална справка от вътрешното министерство, според която нападенията над лекари, регистрирани в полицията, са 17, а в края на миналата година Петър Москов съобщи, че те са 225. В защита на здравния министър лекари излязоха на протест. В декларация те заявиха подкрепата си за министър Москов.

#Петър Москов #Москов #ДПС #роми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници