Мехмед Дикме: Умишлено съсипват тютюнопроизводството

Мехмед Дикме: Умишлено съсипват тютюнопроизводството
Мехмед Дикме Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият земеделски министър Мехмед Дикме заподозря целенасочен заговор срещу производителите на тютюн. Според него схемата за съсипване на тютюнопроизводството датира от 2007-2008 г.

„Става въпрос за източване на над 48 млн. лв. годишно от държавните субсидии. Това не са европейски пари, а пари от държавния бюджет, които трябва да подпомогнат с вътрешно финансиране хората, които се занимават с тютюнопроизводство“, коментира Дикме пред Нова телевизия.

Според него, умишлено не се прави проверка на тези факти. Отговорната институция е министерство на земеделието, която трябва да направи анализ и да спре неправомерното раздаване на субсидии, както е станало в Благоевградско, Хасковско, в Крумовградско.

„Нека да направят съвместно с ДАНС проверка на тези, които получават субсидии за над 20 000 лева, а не тези, които получават по 600 лева. Това го има в цяла България. Ще ви кажа, че кметовете са най-малката брънка в тази верига. Има по-важни фактори – в София, които движат нещата и са с големите пари“, каза още Мехмед Дикме.

Повод за коментара е, че тютюнопроизводители плашат с национален протест. Браншът се събра в неделя в Първомай, където бе решено стачката да е в петък.

В първия етап на протеста ще бъдат затворени гранични пунктове с 24-часова блокада. Вторият етап предвижда протест пред земеделското министерство.

Производителите на тютюн твърдят, че разпределението на националните доплащания е политическо-корпоративно. Те настояват за твърда цена за различните сортове. Искат и създаването на независим оценителен орган, който да дава точни разчети за количествата произведен и оценен тютюн.

#Мехмед Дикме #тютюнопроизводители #тютюн #субсидии #протест #стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници