Борисов връчи чек за 73 млн. лв. на тютюнопроизводителите

Борисов връчи чек за 73 млн. лв. на тютюнопроизводителите
Символичен чек за 73 млн. лева за субсидии връчи премиерът Бойко Борисов на тютюнопроизводителите в Кърджали. Снимка: МЗХ
A A+ A++ A

Символичен чек за 73 млн. лева за субсидии връчи премиерът Бойко Борисов на тютюнопроизводителите в Кърджали.

Борисов пристигна в Оловно-цинковия комбинат (ОЦК), където металурзите стачкуват от 1 март заради неизплатените им заплати и крайно тежките условия на труд, предаде БГНЕС.

Премиерът отказа в аванс да съобщи с какви новини пристига при очакващите го стачници. Той категорично отказа да разкрие каква информация ще поднесе на парламента и на президента Плевнелиев във връзка с разговора му с руския президент Путин за АЕЦ „Белене“.

26-и ден продължават ефективните протестни действия на металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Работниците стачкуват от 1 март заради неизплатени заплати.

Според синдикатите собственикът на завода Валентин Захариев не може да осигури кредит, за да се разплати с протестиращите и да възстанови производството. Случаят е различен от Мадан, защото там има и държавно участие.

В понеделник социалният министър Тотю Младенов сезира Окръжната прокуратура с настояването да направи пълна проверка по член 227 от НК. Стана ясно и че икономическата полиция ще разследва дали ОЦК умишлено не е воден към фалит.

Точно един час трая във вторник блокадата на протестиращите на единия от изходите на Кърджали до Оловно-цинковия завод.

В 10:30 ч. металурзите отново влязоха в двора на завода и обградиха администрацията. Десетки камиони и леки автомобили потеглиха след дългото чакане в двете посоки, а протестиращите преди това пропуснаха само автоколона, водена от катафалка.

Работниците от ОЦК за пореден път повториха заканата си, че дори собственикът Валентин Захариев да се разплати с тях, няма да работят, докато той е стопанин на завода. По-голямата част от тях са натрупали заеми от приятели в хиляди левове.

Във вторник сутринта социалният министър Тотю Младенов лично даде наставления на служителите на трудовата инспекция как да съдействат на работниците да подадат заявления до ръководството на ОЦК за издаване на извлеченията от ведомостите за дължимите заплати.

Той помоли и синдикатите да подпомогнат металурзите в попълването на заявленията. Според него само масов иск на работниците срещу собственика Валентин Захариев може да доведе до запориране на сметки и активи на фирмата му.

След съдебни дела следващата стъпка е на съдия-изпълнител, поясни Младенов. Той посочи, че след съгласувани действия на правителството и Инспекцията по труда над 2000 фирми в страната са били принудени да изплатят възнагражденията на работещите в тях на стойност 165 000 000 лева.

Захариев дължи за заплати в ОЦК над 1 000 000 лева, припомни министърът.

„Очакваме от премиера Борисов най-доброто решение за съдбата на завода и държавен натиск върху Захариев, както и възможно най-скоро да получим парите си“, подчертаха металурзите.

#Хасково #премиер #Бойко Борисов #социален министър #Тотю Младенов #Валентин Захариев #Оловно-цинковия комбинат #ОЦК #Кърджали #тютюнопроизводители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници