150 цивилни от Ирак са избити от "Ислямска държава"

150 цивилни от Ирак са избити от "Ислямска държава"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Джихадистите от радикалната групировка "Ислямска държава" извършиха ново зверство. 150 цивилни от Западен Ирак са избити след плен при битка за град Ал Багдади, намиращ се недалеч от американска ВВС база. 

Малала ал Убейди, председател на местния общински съвет, каза, че жертвите са били предимно членове да племето албу убейд, което се бие на страната на правителствените сили срещу ИД. Според него масовото убийство е било извършено в четвъртък. Ден по-рано жертвите са били пленени. 

На днешния петък главният иракски шиитски духовник Али ал Систани призова правителството да пробие блокадата на джихадистите около Ал Багдади и да предотврати трагедия сред местното население.

Към момента няма коментар по случая от централното правителство в Багдад.

Припомняме, че под контрола на джихадистите са значителни територии в Западен и Северен Ирак. Иракските правителствени войски с подкрепата на кюрдските бойци и на въздушните атаки на предвожданата от САЩ антиджихадистка коалиция през последните месеци предприеха серия от успешни контраатаки с цел да изтласкат джихадистите от страната.

#Ирак #ислямска държава #Ал Багдади

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници