Митов: В България има около 10 000 бежанци, в Гърция са доста повече

Митов: В България има около 10 000 бежанци, в Гърция са доста повече
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има опасност от нова бежанска вълна. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов в ефира на БНТ. „Ангажирали сме всички институции, които имат отношение към въпроса – МВР, Гранична полиция, известна логистична помощ очакваме и от Министерството на отбраната“, заяви той.

По думите му в момента има сравнително не голям брой бежанци у нас. „То е заради координираните действия на българските институции. В България има около 10 000 бежанци, в Гърция са доста повече. Но натискът продължава“, добави той.

Митов упокои, че няма българи, които да са се присъединили към "Ислямска държава" и да се сражават за джихадистката групировка. Той увери, че в момента се работи по законодателство, което да криминализира участието на наши сънародници в терористичната организация.

„Поддържаме тесни отношения с нашите партньори, така че да не се допуска подобен феномен на територията на Република България. Работим по законодателство, криминализиращо участие на българи в редиците на Ислямска държава. Когато законовите промени са готови, докладът ще бъде внесен в Министерски съвет“, посочи Митов.

Той обясни, че това е превантивна стъпка, която е в отговор на реална заплаха. „Другата важна стъпка е делегитимацията на идеологията на Ислямска държава. Това са хора, които напълно са излезли от човешкия си образ. Варварствата им са всеизвестни. По този въпрос сме разговаряли с Главното мюфтийство и те започнаха работа в тази посока“, допълни министърът.

Министърът коментира и конфликта в Източна Украйна. Той подчерта, че България е част от Европейския съюз и няма как да не подкрепи общата европейска позиция. По думите му разговорите за мобилизация и война в България са пропаганда и лъжа. "Всеки е свободен да заяви политическа позиция, но тези лъжи са проблем за националната ни сигурност. С това трябва да се борим", подчерта министърът на външните работи.

Министърът засегна и членството на България в Шенген. По думите му то зависи от осъществяването на съдебната реформа у нас.

#Даниел Митов #ислямска държава #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници