Найденов и Ненчев: ясна ли е ролята на България като член на НАТО

Найденов и Ненчев: ясна ли е ролята на България като член на НАТО
A A+ A++ A

Управляващите правят фатална грешка с неясното говорене и липсата на цялостна позиция за ролята на България като страна-член на НАТО - това заяви пред БНТ бившият военен министър Ангел Найденов, сега депутат на левицата.

Според него позицията на България трябва да съдържа три условия: първо да изключи всяка вероятност български формирования да участват в бойни действия в Източна Украйна; второ - да изключим възможността територията на България да бъде използвана за плацдарм за бойни действия срещу Русия; трето - да кажем, че не виждаме към този момент необходимост от постоянно разполагане на бойна техника и личен състав от въоръжени сили на страните-членки на НАТО.

На тази позиция в студиото на БНТ опонира сегашният министър на отбраната  Николай Ненчев. Няма никаква неяснота каква техника ще дойде в България, каза той. Различни са цифрите, защото ще има различна техника за различни учения. 5-6 танка ще дойдат през март, след това други през есента.

В НАТО няма внезапни учения, за разлика от това, което прави Русия – струпва изведнъж големи количества войски за учения, заяви министърът. Учението е започнало да се планира от средата на миналата година, увери той и отново повтори, че всеки може да се запознае с ученията на страницата на Алианса.

Има заявени общо 13 или 14 машини – първите ще дойдат през март, уточни Ненчев. Според него за тази година има планирани 77 учения на територията на България. "Ние даваме възможност на нашите момчета и момичета да попаднат на едно място с нашите партньори и да видят на какво са способни", коментира министърът.

На въпроса каква ще е позицията му, ако НАТО поиска участието ни, Ненчев заяви че не иска да отговаря на хипотези.

"Ние сме част от един съюз, НАТО е отбранителна организация. За участие на български военни няма такова искане на този етап", добави министърът.

България не е прекалено близо до Украйна. Близо са Румъния, Полша, Латвия, Литва, отбеляза той. Според него само в България има този тип колебания, има особена чувствителност на тази тема.

Питате ме дали ще изпълняваме ангажиментите си към НАТО. Вече имаме един ангажимент, който не изпълняваме – произтичащ от решението в Уелс да увеличим бюджета за въоръжаване на армията, ние не го изпълняваме, каза министърът и уточни, че заради това вече "може да бъдем извадени от НАТО".

Ние сме в клуба на благоденстващите нации. За мен е удоволствие да бъда в клуба, където са Франция, Германия и прочие страни, в които ще учат нашите деца, каза Ненчев и подчерта, че не би искал да бъдем извадени от него.

Когато разглеждаме средата за сигурност, да не говорим само за Украйна, не бива да подценяваме и това, което се случва в Близкия изток, обобщи Ненчев. Според него "окото на задаващата се буря" може да дойде от юг, може и от изток.

Тези обучения ни улесняват в голяма степен, защото поделяме финансирането – по-голямата част се поема от гостуващите.

В координационния център ние ще поемем издръжката на нашата част, обясни Ненчев финансовата страна на българските ангажименти. Координационният център ще се състои от 40 служители. Българите ще бъдат подбрани в зависимост от това какви ще са техните задължения.

За охраната на границата ще участваме със 180 войника, ще предоставим техника за съдействие. Имаме готовност във всеки един момент да изпратим техниката, която е заявена, както и личния състав, каза още Ненчев.

#Ангел Найденов #Николай Ненчев #НАТО #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници