"Монд" вдига банковата тайна за милиарди, скрити от данъци

"Монд" вдига банковата тайна за милиарди, скрити от данъци
A A+ A++ A

Френският вестник "Монд" (Le Monde) публикува първата част от разследване на система за укриване на данъци, чрез швейцарски филиал на британската банка HSBC Private Bank. България също е в списъка с 380,8 милиона евро, преминали през швейцарската пътека.

Разследването е водено между Париж, Вашингтон, Брюксел и Женева. "Монд" придоби в началото на 2014 г. глобални банкови данни, които се отнасят за периода 2005-2007 г. за създаване на гигантска международна измама. Информацията е споделена с около шейсет международни медии, координирани от консорциум на разследващи журналисти.

Очаква се разкритията да засегнат много знаменитости, споменават се френския комик Гад Алмалех, краля на Мароко Мохамед VI и американския актьор Джон Малкович.  Със сигурност обаче главният ефект ще бъде удар върху международните банкерски среди.

Според разследващите, през Женева са прехвърлени 180, 6 милиарда евро на повече от 100 хиляди клиенти и 20 хиляди офшорни компании през сметките на HSBC, точно от 9 ноември 2006 г. до 31 март 2007 г. Този период отговаря на цифровизираните архиви, откраднати от HSBC PB от Ерве Фалчиани (Hervé Falciani), бивш служител на банката.

В края на 2008 г. този френски специалист по информатика дава на френските данъчни служители данни, които е откраднал от своя работодател. След като получава фактите, през януари 2009 г. френското правосъдие разследва една съвсем малка част от "списъците Фалчиани" т.е. около 3000 души от различни страни, заподозрени, че са укривали парите си в HSBC PB, и то със съучастието на банката - по този начин моралът е поставен под съмнение заради незаконно банково и финансово облагодетелстване и "пране на пари и укриване на данъци".

Над 5,7 милиарда евро са били укрити чрез HSBC PB в данъчни убежища от името само от френските й клиенти.

Повечето от разобличените в "Списъците Фалчиани" междувременно приведоха данъчните си истории в съответствие със закона и ги урегулираха.

На 28 януари 2014 г. под заглавие "Списъците HSBC: Сагата на взривоопасното разследване на укриването на данъци" "Монд" публикува първата серия от статии, разкриващи основите на френското съдебно следствие.

Няколко дни по-късно в редакцията на булевард "Огюст Бланки" в Париж източник, чиято анонимност не е разкрита, предава флашка, съдържаща всички файлове от установените случаи от "Списъците Фалчиани", проучени в най-голяма тайна от 2009 г. от френските данъчни власти.

Повечето имена в тези списъци не са широко известни. Изданието допуска, че сред тях вероятно има трафиканти на оръжие или наркотици, хора, финансиращи терористични организации, а също и политици, звезди на шоубизнеса, икони от спорта или водещи индустриалци ...

Обединяващо между хората в тази пъстра общност е желанието да скрият парите си в Швейцария. На прицел на "Монд" са френските клиенти и тяхната перфектна незаконосъобразност. Несъответствието на профилите на притежатели на сметки е доста впечатляващо, отбелязват авторите. Френските хирурзи, желаещи да изперат своите недекларирани хонорари, са редом с белгийски търговци на диаманти, главните герои от аферата Elf или на много еврейски семейства, чиито активи са били оставени на безопасно място в Швейцария по време на възхода на нацизма в Европа.

Много от тях са били незаконно набелязани във Франция от страна на управляващите банковите им сметки. Всички са били окуражени от изпълнителния съвет на HSBC PB по-добре да маскират парите си зад паравана на офшорни структури, обикновено базирани в Панама и Британските Вирджински острови, за да избегнат някои европейски данъци, включително данък, създаден през 2005 г. Следователите вече има материални доказателства за тези престъпления.

За специален случай – специално лечение: като изключителен получател на експлозивна информация, през пролетта на 2014 "Монд" реши, за да гарантира най-комплексното лечение и то толкова строго, колкото е възможно, да я сподели с международните медии през Консорциума на разследващите журналисти, базиран в САЩ, и които вече сътрудничеха с "Монд" в операциите Offshore Leaks (през 2013 г.) и "LuxLeaks" (2014 г.). Общо бяха мобилизирани в най-голяма дискретност, 154 журналисти от 47 страни, които работят в 55 медии (От "Гардиън" във Великобритания до "Зюддойче цайтунг" в Германия и предаването "60 минути" на Си Би Ес (CBS) в САЩ).

HSBC Private Bank, както и швейцарските политически и съдебни власти, оспорват още от началото на случая и двете числа, установени от френското правосъдие и данъчните, с мотива, че данните са получени чрез кражба. Извършителят й – Ерве Фалчиани - който се опита да продаде файловете, преди да промени мнението си и да ги предостави на френските власти, е обвинен от прокуратурата на Конфедерация Швейцария на 11 декември 2014 г. за "шпионаж "," изтегляне на информация" и "нарушение на търговската и банковата тайна".

Швейцария, която гледа с много лошо око на разследванията, провеждани от френското правосъдие и данъчните, особено като се има предвид, че информацията е била обект на трафик, формално отхвърля френското разследване, както и други съдебни дела по света.

На 27 февруари 2014 г. двамата френски следователи, натоварени със случая, стигнаха до заключението, че "автентичността на данните е проверена от многобройни изслушвания на титуляри на сметки, които имат взаимоотношения с данъчните органи, въз основа на този списък. "От своя страна, HSBC PB изглежда готова да направи същото с френските съдилища, за да се избегнат разорителни дела - не само заради имиджа … пише "Монд".

АФП също обръща внимание на аферата. "Френският вестник "Монд" и няколко международни медии разкриха в неделя тъмната страна на банковата тайна в Швейцария, след като получиха достъп до данните на компютърния специалист Ерве Фалчиани (Hervé Falciani), бивш служител на банката HSBC в Женева", пише агенцията.

Наречената "Сюислийкс" (SwissLeaks) операция предлага пътешествие в сърцевината на бягството от данъци като осветява използваните трикове за укриване на недекларираните доходи.

"Монд" споменава и Жак Десанж (Jacques Dessange) основател на фризьорска империя, който имал, според файловете, до които се е добрал вестникът, сметка в швейцарския филиал на HSBC, в която е държал до 1,6 милиона евро между 2006 и 2007 година.

Той е един от клиентите, които са платили глоба и са уредили законово данъчния си статус, пише "Монд".

"Монд" посочва, че HSBC признава "минали пропуски", но и съобщава, че за няколко години е предприела много инициативи за предотвратяване на използването на услугите й с цел укриване на данъци или пране на пари.

Швейцарският вестник "Льо тан" (Le Temps) един от партньорите на "Монд", който споделя разкритията, публикува имената на видни политически личности, посочвайки сред другите и Рами Маклуф, братовчед на сирийския президент Башар Асад.

Той посочва и бившия министър на Хаити Франц Мерсерон и още бившия египетски министър на търговията и промишлеността Рашид Мохамед Рашид, който бе осъден на пет години затвор през юни 2011 г. за злоупотреба със социални активи от фондовете за развитие на страната, пише АФП за историята.

#разследване #укриване на данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници