Експертиза блокира разследването за HelpKarma

Експертиза блокира разследването за HelpKarma

стоп кадър

A A+ A++ A

Разследването около “ХелпКарма” не може да приключи, защото не е готова назначената от прокуратурата счетоводно-банкова експертиза. Това стана ясно от отговорите на Софийската градска прокуратура на въпроси във връзка с делото около дарителската платформа, пише в."Сега".

Експертизата се бави, тъй като трябва да бъде анализирана много информация. Всичко друго е свършено, обясниха още от прокуратурата - направени са данъчни ревизии, разпитани са свидетели, свалена е банкова тайна и т.н. Когато експертизата е готова, наблюдаващият прокурор ще прецени дали да придвижи делото към съда.

В края на 2021 г., т.е. преди близо 2 години, Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за длъжностно присвояване на управителя и председател на управителния съвет на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев. Тогава беше съобщено още, че по реда на закона срещу прането на пари са наложени и запори за 8 600 000 лв. Това се случи година, след като разследването на bTV разкри скандала как работи "ХелпКарма".

Предмет на делото са финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от фондацията. Когато станат 2 години откакто е обвиняем, Кръстев ще получи правото да иска съдът да определи на прокуратурата мерки за ускоряване на производството.

Скандалните разкрития за евентуално присвояване на средства от дарения бяха показани в разследване на bTV от ноември 2020 г. Тогава стана ясно, че дарителската платформа дава шокиращо високи заплати на служителите си - по 80 000, 60 000, 40 000 лева месечно. Служителят с тази заплата е получил и заем от 54 хил. лв. от парите от даренията, за да си купи жилище. "Слави е много специален човек, така че той има малко по-различен статут от всички останали", обясни тогава шефът на фондацията Константин Кръстев. В един момент и в неговата сметка имало над 300 000 лв. на фондацията, но това той обясни с технически проблем с плащанията и каза, че след това върнал парите.

Беше разказан и случай на момче, болно от левкемия, чието лечението е било платено изцяло от здравната каса. Но в сайта на фондацията пише, че са платени 26 500 евро. След това детето е пратено в Германия, отново за сметка на НЗОК, но в сайта пише, че са платени 25 000 евро.

#разследване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници