ЕС дава 1 млрд. евро за постигане на мир в Ирак и Сирия и победа над ИД

ЕС дава 1 млрд. евро за постигане на мир в Ирак и Сирия и победа над ИД
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сума в размер на 1 млрд. евро ще отпусне Европейският съюз, за да се реши кризата в Сирия, Ирак. Парите ще бъдат използвани и за борба с групировката "Ислямска държава". Това стана ясно от думите на върховния представител по външна политика и сигурност Федерика Могерини.

"Този пакет ще засили нашите действия в помощ на връщането на мира и сигурността в региона, който е толкова близо до нас и е раздиран от тероризъм и насилие от толкова дълго време", каза Могерини.

По думите й убийството на йорданския пилот Мааз ал Касасбех е доказателство за тероризма, който няма граници и че мюсюлманите са първите жертви. Външният министър на ЕС допълни още, че "ние сме изправени пред общи предизвикателства и общи заплахи. Имаме общи интереси с нашите приятели и партньори в региона".
 
"Ислямска държава" завладя широки територии в Сирия и Ирак миналата година, обявявайки създаването на "халифат". В същото време гражданската война в Сирия между силите на президента Башар Асад и бунтовниците в страната продължават вече четвърта година, вследствие на които са отнети животите на близо 200 000 души.

#Федерика Могерини #Европейски съюз #финансиране #Ирак #Сирия #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници