Държим бежанците под контрол с чип карти

Държим бежанците под контрол с чип карти
Никола Казаков, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Чип карти ще контролират влизането и излизането на бежанците от центровете за настаняване, обяви председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков при представянето на концепция си за развитие на ръководеното от него ведомство.

По думите му целта на картовата схема е регулиране на влизащи и излизащи от центровете. Картите ще съпътстват бежанците и ще съдържат

пълна информация, включително и това с какво се хранят и какво са получили за деня

За това са предвидени 200 хиляди лева, които са осигурени. Казаков уточни, че тази картова схема ще ограничи и възможността за корупционни практики при настаняване в центровете.

Той заяви, че е поискал средства и от бюджета на Европейската комисия (ЕК) за два нови центъра за настаняване на бежанци, в които ще могат да се настанят около 600 души и уточни, че те ще бъдат в Южна България. Необходимите средства са около

12 милиона лева, които не са заложени в бюджета за 2015 г.

В условията на последните тенденции, показващи увеличаване молбите за убежище, които могат да поставят България в още по-голям натиск, е необходимо да се осигури по-голям капацитет.

Агенцията ще концентрира усилията си в изграждане на капацитет за настаняване и подобряване условията в центровете с механизъм за мониторинг, който ще позволи лесна адаптация.

Бюджетът на ДАБ за тази година е в размер на

6,6 милиона лева, от които 4,3 млн. лв. са за заплати

По думите на Казаков, щатът на ДАБ е увеличен от 133 на 303 души. Той посочи, че целите, които стоят пред ДАБ са подобряване на качеството по провеждане на процедурата за предоставяне на закрила, повишаването на капацитета за прием и настаняване на търсещи закрила и подобряване на условията на живот на настанените в поделенията на ДАБ.

Друга цел е създаването на комплекс от мерки за подпомагане на процеса на адаптация и първоначална интеграция, ефективно усвояване на средствата от европейския бежански фонд и обменяне на подкрепа с други страни.

Регистрираните лица, търсещи закрила в периода 2013-2014 година са 11 081. По думите му, в центровете се извършва

видео наблюдение, което, обаче не е достатъчно

Той посочи, че липсват преводачи за бежанците. По годишна програма за 2013 г. са усвоени 98,6% средства за посрещането на бежанския натиск. Според Казаков общините трябва да се стимулират да приемат бежанци. Той заяви, че за нова бежанска вълна не може да се говори, но увеличение на молбите за настаняване има.

Целта на съоръжението на границата не е толкова да възпира бежанците, а по-скоро да насочва миграционния поток към КПП-та и да спре нелегалната миграция, обясни Казаков. По думите му

това съоръжение е намалило близо 7 пъти трафика

Казаков обясни, че контролирането на вечерния час ще става с охрана.

По думите му новите центрове най-вероятно ще са стари казарми, но още не е ясно какъв ремонт е необходим и допълни, че в бюджета за 2015 г. не са заложени средства за храна, като са необходими пари и за обучение, преподаватели.

 

#лагери #лагер #бежанци #Държавната агенция за бежанците #ДАБ #Европейската комиися #ЕК #Никола Казаков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници