Станишев: БСП има шанс, ако представи убедително левия разказ каква България искаме

Станишев: БСП има шанс, ако представи убедително левия разказ каква България искаме
A A+ A++ A

"Днес БСП не е в международна изолация, както беше преди да поема лидерския пост. Европейската левица наблюдава и се вълнува от процесите в партията. БСП не е сама и ще получи силна европейска подкрепа отвън" - това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Пловдив на форум "Предизвикателствата пред лявото в Европа и в България през 2015 г.".

„БСП е моята партия, затова ще положа максимални усилия подкрепата на партиите от ПЕС да е силна. Време е за силен старт на политическия сезон и БСП да заеме водещата роля на битката срещу статуквото“, увери лидерът на европейските социалисти.

Форумът с участието на близо 250 депутати, кметове и местни лидери на левицата започна с минута мълчание в памет на президента д-р Желю Желев.

Станишев за първи път се обърна към съпартийците си не като партиен лидер, а като представител на европейските леви партии.

„Няма писано правило, че следващият кмет на Варна, Пловдив или София ще е от ГЕРБ – ще е, ако ние позволим. Нито, че следващият президент ще е сегашният премиер“, заяви Станишев. Той призова партията да започне силно политическия сезон: „Ще приведем ли партията в такава кондиция, че да заеме мястото си на водеща алтернатива на сегашното статукво.“

България е на прага на голяма и дълбока обществена промяна и големият въпрос е дали БСП ще улови вятъра на промяната в платната си, посочи бившият водач на социалистите. Опасността според него е вгледана в себе си, партията да пропусне този исторически шанс.

Станишев отправи остри критики към ГЕРБ и управленската програма на правителството, към участието на АБВ в кабинета, цената за което било „разпределението на благини“.

Участието ва АБВ във властта освобождава ляво пространство и ние трябва да се възползваме, призова Станишев. Той е убеден, че управлението на ГЕРБ ще доведе до още по-голямо неравенство.

БСП има бъдеще, ако съумее да разбираемо и убедително да представи на хората левия разказ за това каква България искаме и ако го отстояваме последователно, заключи лидерът на ПЕС.



#Сергей Станишев #ПЕС #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници