Застаряващата нация - бомба със закъснител за германското чудо

Застаряващата нация - бомба със закъснител за германското чудо
Брояч на световното население в Хановер, Германия, ноември 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

От АФП; превод: Агенция БГНЕС

Един от най-ниските в света демографски прираст, най-висока средна възраст на населението: демографията е бомбата със закъснител за "германското чудо" с работна сила, която остарява и бързо намалява.

В Германия сега живеят близо 50 милиона души в работна възраст (между 20 и 65 г.). През 2060 г. те ще са не повече от 36 милиона според прогнозите на федералната статистическа служба.

Спадът на броя на активните жители ще отслаби потенциала за растеж на германската икономика в дългосрочен план, предупреждава изследователят от центъра Марк Блок в Берлин Арно Лешевалие.

Той ще е около 1,2% годишно срещу 1,5% през 2000 г., предсказва от своя страна Щефан Коотс, изследовател в един от шестте големи германски икономически института - IFW в Кил, макар, добавя той, засега пагубните последици от демографията да се уравновесяват от все по-големия брой работещи жени и възрастни хора.

А нарастващият брой възрастни в пенсия ще натежат на публичните финанси, изтъква той.

От близо 40 г. в Германия се падат по едва 1,4 деца на жена. Следователно, без имиграцията едно поколение ще бъде заменено едва в две трети от следващото, констатира Ерика Шулц от германския изследователски институт DIW.

Преди падането на Берлинската стена раждаемостта в ГДР бе малко по-висока отколкото в западната й съперница: между 1,7 и 1,8 деца на жена. Комунистическият режим насърчаваше раждаемостта с цяла серия мерки, привилегироващи семействата. Така семейство получаваше по-лесно апартамент, ако имаше дете, отбелязва Шулц.

През двете години след обединението през 1990 г. процентът на раждаемостта рядко падна на изток – до 0,9 деца на жена – в резултат на опасенията от мрачно бъдеще на населението, изправено пред загубата на работни места. После раждаемостта се покачи, стигайки практически еднакъв процент в двете части на Германия.

След 70-те години все повече жени в Германия отказват да раждат, отбелязва Бетина Зомер от Федералната статистическа служба. През 2008 г. едва 11% от жените над 60-годишна възраст нямаха деца, но след жените от 40 до 44 г. този процент бе на практика двойно по-висок - 21%.

Сред причините, сочени като обяснение за ситуацията, са слабите инфраструктури за отглеждане на деца в западната част на страната с недостатъчен брой ясли и детски градини и многото затворени училища още от ранния след обед.

Заради отрицателния показател (разликата между ражданията и смъртните случаи) от 2003 г. населението на Германия намалява. Изключение е 2011 г., когато то нарасна на 81,8 милиона благодарение на имиграционен бум.

Според статистическата служба в резултат на стагниращата раждаемост Германия, която сега е най-населената страна в Европа, ще продължи да се обезлюдява и през 2060 г. населението й ще е между 65 и 70 милиона жители.

Най-трудното за предвиждане е имиграцията, смята г-жа Шулц. Миграционният баланс (разликата между пристигнали и заминали), който сега е положителен и се очаква да остане такъв, е около 100 000 и 200 000 годишно.

С постоянно увеличаващата се продължителност на живота благодарение на напредъка на медицината, делът сред населението на възрастните хора над 65 г. и повече силно ще нарасне: от 20% сега на 34% към 2060 г. Тогава броят на хората на 70-годишна възраст ще е двойно по-голям от този на раждащите се деца.

#Германия #застаряване #имигранти #имиграция #раждаемост #застаряване #население

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници