Коя е групировката, отвлякла българите в Судан?

Коя е групировката, отвлякла българите в Судан?
Снимка: chriskellyfilm.com
A A+ A++ A

Групировката Суданско народно-освободително движение-Север, която свали хеликоптер с шестима българи екипаж в Нубийските планини, е една от най-големите бунтовнчески организации в страната.

Групировката действа на територията на щатите Южен Кордофан и Сини Нил от 2011 г. Въпреки че тези щати се намират в северната част на Судан, там живеят много общности от Южен Судан, особено в Нубийски планини, които се сражават заедно с бунтовници от Юга. Целта е да свалят президента Омар ал Башир, когото обвиняват за геноцид срещу неарабите.

През 2009 г. и 2010 г. хиляди суданци загинаха в поредица от конфликти между съперничещи си номадски племена в Южен Кордофан.

Поради тази причина Хартум нееднократно предявява претенции към Южен Судан да скъса всякакви отношение с размирниците и да спре да финансира въоръжаването им. Южен Судан настойчиво подчертава, че бунтовниците действат напълно самостоятелно и че властите нямат нищо общо с групировката.

През 2011 година се провежда референдум за независимост на Южен Судан с разрешението на суданския президент Омар ал Башир. 98% от гласоподавателите гласували за отцепване и едва 1 % за запазване на съюза.

На 23 януари 2011 г. членовете на южносуданското правителство излизат със съобщение за медиите, в което съобщават, че новата държава официално ще се нарича Република Южен Судан.

Зверствата на етническа основа започнаха от племето динка на президента Салва Киир и племето нуер на бунтовническия лидер Риек Мачар. Борбата за власт между Киир и неговия бивш заместник Мачар продължава. На 15 декември 2013 г. избухна сблъсък между представители на динка и нуер в президентската гвардия, което даде началото на огромен конфликт, в който се включиха и други етноси.

Динка и нуер са най-големите сред над 60 етнически групи в Южен Судан, което ги прави поне една четвърт от 13-милионното население. От векове те си крадат добитъка един от друг. Най-дълбоките семена на омразата обаче бяха посети по време на гражданската война със Севера, когато южносудански политици, съревноваващи се за власт - както и правителството в Хартум - насъскаха етническите групи една срещу друга.

САЩ настояват ООН да наложи санкции на Южен Судан заради проявите на насилие и геноцид срещу местното население.

От избухването на насилието в края на 2013 г. над 800 000 души са били вътрешно разселени, а повече от 250 000 са потърсили убежище в съседните страни. Смята се, че убитите и ранените са десетки хиляди.

Според съобщения от 2012 г. на организацията „Стига толкова”, която се бори против геноцида, 81,5% от семействата в нубийските планини оцеляват, като се хранят само веднъж на ден, а 3%  от тях са класифицирани като умиращи от глад.

През юли 2008 г. главният прокурор на Международния наказателен съд, Луис Морено-Окампо, обвини президента на Судан Ал Башир в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления в Дарфур. Правителството е критикувано за своята роля в конфликта в Дарфур, където геноцидът срещу неарабите унищожил между 200 000 и 400 000 души. Управлението на Ал Башир довежда до сблъсъци в размирната провинция между милицията джанджавид и бунтовнически групи като Суданската освободителна армия и Движението за справедливост и равенство.

 

#Судан #Южен Судан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници