Украйна евакуира цивилни от Судан, Кипър предлага съдействие

Украйна евакуира цивилни от Судан, Кипър предлага съдействие
A A+ A++ A

Украйна е евакуирала 138 цивилни, в това число украинци граждани и граждани на Грузия и на Перу, които са се озовали в капана на сраженията в Судан, предаде Ройтерс, като се позова на украинското военно разузнаване.

Евакуираните украински граждани са били общо 87, повечето от тях авиационни специалисти - пилоти и техници - и членове на техните семейства, пише БТА.

От общо спасените 138 души, имало 35 жени и 12 деца, посочи разузнаването.

Евакуираните се намират сега в Египет и получават медицинска помощ, храна и вода.

Република Кипър ще предложи помощ на приятелски държави за репатриране на техни граждани от Судан през Кипър, съобщи кипърското министерство на външните работи.

В контекста на продължаващите усилия за евакуация на кипърски граждани и граждани от други националности, намиращи се в Судан, министърът на външните работи на Кипър Константинос Комбос свика събрание на кипърските министри на външните работи, отбраната, вътрешните работи, правосъдието и обществения ред. Те решиха да активират специален национален план за „приемане и репатриране на чужди граждани от регион в криза през територията на Република Кипър“. По този начин страната ще предоставя териториите си при организирането на евакуациите на граждани от трети страни от Судан в родината им.

Кипър и преди е съдействал за евакуации с хуманитарна цел. Десетки хиляди хора бяха евакуирани от Ливан през Кипър през 2006 г., след изостряне на конфликта с Израел.

Междувременно, първият кипърски гражданин беше спасен от Судан, съобщи Комбос в публикация в Туитър днес сутринта. Той изрази искрени благодарности към външния министър на Нидерландия Вопке Хукстра за помощта, която страната му е оказала.

Говорителят на кипърското външно министерство Теодорис Гоцис заяви по-рано, че в столицата на Судан Хартум има 23 души с кипърски произход, за които се планира да бъдат безопасно евакуирани. Той отбеляза, че за тази цел се води кореспонденция за координацията между компетентните органи на Кипър и действащите европейски държави, най-вече с Франция, но също и с Великобритания, пише БТА.

Внезапно избухналите размирици в Судан между войските, верни на командващия суданската армия генерал Абдел Фатах Бурхан, и лидера на суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП) генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемеди, поставиха в безизходица хиляди чужденци, включително дипломати и хуманитарни работници. В резултат редица държави започнаха да евакуират своите граждани от африканската държава.

#Судан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници