Равносметката: 18 загинали след размириците в Египет на годишнината от революцията

Равносметката: 18 загинали след размириците в Египет  на годишнината от революцията
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-малко 18 души са били убити при размириците в Египет, отбелязващи годишнината от началото на Арабската пролет в страната, съобщава NY Times.

Властите заявиха, че трима от убитите са били бунтовници, които се опитвали да поставят бомби, но взривните устройства случайно експлодирали. Други трима са били полицейски служители. Най-малко12 други са били цивилни.

Жертви бяха дадени и при сблъсъци в Александрия. Ранените са десетки, а арестуваните – 400.

Сблъсъците бяха в деня, в който страната отбеляза четвъртата годишнина от народния бунт от 2011 г., който свали режима на президента Хосни Мубарак, след три десетилетия начело на държавата.

След свалянето си Мубарак бе осъден на три години затвор през май 2014 г, след като бе признат за виновен за финансови измами за около 17 млн. долара. Синовете на Мубарак получиха по 4 години затвор за същото дело.

През ноември друг съд свали обвиненията срещу Мубарак за убийствата на протестиращи по време на бунтовете, които го свалиха от власт през 2011 г., и по още две обвинения в корупция. Това беше вторият процес срещу него по това обвинение, след като първият го призна за виновен и осъди на доживотен затвор. В последствие му беше разрешено да има нов процес.

Мубарак беше обвинен, че е уреждал и асистирал за убиването на мирни протестиращи.
В четвъртък египетски съд пусна на свобода двамата синове на Мубарак - Аля и Гамал, и постанови преразглеждане на процеса за корупция срещу тях.

#Египет #размирици #Хосни Мубарак #годишнина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници