Днешният вот в Гърция определя бъдещето на страната в еврозоната?...

Днешният вот в Гърция определя бъдещето на страната в еврозоната?...
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 10 милиона гърци имат право и задължение да дадат своя вот на започналите днес предсрочни парламентарни избори. Гласоподавателите ще изберат 300 депутати в еднокамарния парламент за четиригодишен мандат. За влизане в него се борят 18 партии и четири коалиции.

До вота, който ще определи развитието на страната в еврозоната, се стигна след като кандидатът на управляващата коалиция за поста държавен глава - бившия еврокомисар Ставрос Димас,

не успря да събере необходимата подкрепа

от 180 депутати, получавайки 168 гласа. Предходните две гласувания бяха на 17 и на 23 декември. Тогава 73-годишният Димас имаше нужда от 200 гласа, за да получи поста.

Андонис Самарас (Нова демокрация) дава заявка партията му за втори пореден път след май 2012  г. да спечели предсрочни парламентарни избори. Според социолозите обаче на тези избори Нова демокрация най-вероятно ще стане втора политическа сила.

Прогнози посочват като най-вероятен победител от тези избори основната опозиционна партия - Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА) с лидер Алексис Ципрас, която включва в предизборните си обещания преразглеждане на споразумението с международните кредитори.

СИРИЗА се обявява срещу строгите мерки за икономии

които правителството на Самарас уговори, за да остане Гърция в еврозоната.

Очакванията са, че опозиционната лява партия няма да има мнозинство, за да състави правителство. Същевременно,  Гърция получава ясни знаци от европейските си партньори, че евентуална промяна на курса на строги икономии би довел до сериозни проблеми в диалога между ЕС и Гърция. Това заявиха както председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, така и германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Международният валутен фонд (МВФ) излезе с позиция, че преговорите за преразглеждане на спасителния план за Гърция ще продължат след съставянето на новото правителство, но все пак според МВФ

Гърция няма спешни финансови нужди пред себе си

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква следващата година Гърция да се върне към икономически растеж.

Според институцията Гърция е постигнала забележителен напредък за стабилизиране на държавните финанси и реформиране на икономиката през последните години.

#избори #Гърция #СИРИЗА #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници