Йосиф Давидов започва коментарна рубрика в Novinite.bg

Йосиф Давидов започва коментарна рубрика в Novinite.bg
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов започва да води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency).

Седмичната рубрика на Йосиф Давидов, който понастоящем живее в Мадрид, Испания, в Novinite.bg се казва „Задочен коментар“.

От днес, петък, 23 март 2012 г., читателите ни могат да прочетат ТУК първия коментар на г-н Давидов, който има богата журналистическа биография.

Йосиф Давидов е роден на 25 юли 1945 г. в Шумен. Завършва английска гимназия в Пловдив с поведение „3“ – хванат е да издава нелегални стенвестници, и българска филология в СУ „Климет Охридски“. Сътрудничи на нашумялото по онова време списание „Младеж“.

От 1969 г. до 1982 г. работи в международния отдел на в. „Труд“. Почти без средства проследява първото посещение на американски президент в Китай на Мао (1972 г.). После „открива“ Африка на юг от Сахара и заедно с вече покойния фоторепортер от БТА Стефан Тихов прекарва в началото на 1974 г. два месеца сред партизаните от португалската колония Гвинея-Бисау. Следват репортажи от Родезия (Зимбабве), Танзания, Замбия, Етиопия, Мозамбик, Ангола, Конго, Сомалия и други африкански държави; влиза нелегално в ЮАР на апартейда.

Освен многобройните публикации в „Труд“ и други печатни издания, сътрудничи на Българското радио и Националната телевизия. Издава четири книги, посветени на Африка. Утвърждава се като един от водещите български репортери.

От 1983 г. до края на 1987 г. е кореспондент на БТА на Иберийския полуостров, а след това – главен редактор на списание „По света“. От началото на 1990 г. до закриването на пункта през 1991 г. отново е кореспондент в Мадрид. Автор на стотици репортажи за Испания и Португалия.

Давидов е първият български журналист, интервюирал на 31 януари 1990 г. цар Симеон. Интервюто е отпечатано във в. „Отечествен фронт".

По семейни причини решава да остане в Испания. Дванадесет години завежда журналистическия отдел на германо-аржентинската агенция „Глобал през“, специализирана в изготвянето на приложения за отделни страни, които се публикуват в „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон пост“, „Дейли нюз“, „Нюзуик“. „Форчън“, „Форбс“, „Ю.С. Нюз енд Уорлд Рипорт“, „Ле Нувел Економист“, „Виртшафтсвохе“, „Берлинер морген пост“ и други престижни издания.

Обиколил е всички континенти и е интервюирал над 800 президенти, министри, водещи бизнесмени в повече от 60 страни. След закриването на агенцията започва да работи за единствения вестник на българите в Испания - седмичника „Нова дума“.

Женен е за известната българска поетеса и преводачка Живка Балтаджиева, преподавател в Комплутенския университет на Мадрид.

Голямата му дъщеря – Ева Давидова – е художник с десетки изложби и награди; живее и работи в Ню Йорк. Втората му дъщеря – Адриана Давидова – е актриса, автор на три книги проза (на испански език) и на няколко късометражни игрални филма.

#Йосиф Давидов #журналист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници