Сините смъкват цените на лекарствата преди анкетната комисия

Сините смъкват цените на лекарствата преди анкетната комисия
Депутатите Иван Костов (вляво) и Мартин Димитров (вдясно) настояват Сметната палата да извърши цялостен одит на централните доставки на лекарства, извършени от здравното министерство от 2005 г. до 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съпредседателите на „Синята коалиция“ Мартин Димитров и Иван Костов представиха собствени мерки за намаляване на цените на лекарствата в България.

„Обмисляме законодателни мерки в закона за лекарствата, където да ограничим възможността да се злоупотребява с рекламата за лекарствата, която сега е честа практика“, заяви Иван Костов на брифинг в парламента, предаде БГНЕС.

По време на заседанието на парламента народните представители съставиха Временна анкетна комисия за цените на лекарствата, която ще заседава в рамките на един месец.

Една от предложените мерки от сините е Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата да поемат всички функции по лекарствените регулации.

Министерството да възстанови и ангажимента си за гарантиране достъпа на пациентите до лекарствата за социално значими заболявания, да ограничи възможните корупционни практики на директорите на болниците и доставчиците при договарянето на лекарства, съветват депутатите от „Синята коалиция“.

Сините предлагат НЗОК да поеме изцяло отговорността за решенията в реинбурсната политика, като разходите за лекарства да не надхвърлят 20% от всички здравноосигурителни плащания.

Здравната каса да контролира и отчита употребата на частично или напълно реимбурсираните лекарства, като публикува ежемесечно на интернет страницата си отчетите на аптеките, с които работи, и те да съдържат детайлна информация за отпуснатите лекарства.

Депутатите настояват Сметната палата да извърши цялостен одит на централните доставки на лекарства, извършени от здравното министерство от 2005 г. до 2011 г., включително и на прехвърлените върху 83 болници задължения за доставка на лекарства за социално значими заболявания.

#Синята коалиция #Иван Костов #Мартин Димитров #лекарства #цени #Министерството на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници