Балканите са слабата точка на Европа

Балканите са слабата точка на Европа
Владимир Путин Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Балканите могат да са следващото място, на което руският президент Владимир Путин ще прояви своята политика на дестабилизация, пише вестник "Файненшъл таймс".

Икономическото издание посочва, че за подобна възможност неотдавна предупредила германският канцлер Ангела Меркел. "През тази година може да се появи един от следните два сценария. Кремъл може да се оттегли от Източна Украйна и да се опита да подобри отношенията си със Запада или вместо това да предприеме нова инициатива, с цел да увеличи натиска върху европейските лидери и да раздели континента на две части", смята "Файненшъл таймс".

Според вестника маневреното пространство на Русия в нейното обкръжение е ограничено. "Мащабна военна операция в източната част на Украйна би довела до голям брой човешки жертви и нови санкции. Това би накърнило и новият Евразийски икономически съюз, защото съюзниците на Москва, Беларус и Казахстан, ясно се обявиха против промяна на границите, посочва изданието.

В такъв случай, според автора на анализа, логиката ни показва, че ако Русия иска да увеличи натиска върху Европа, ще трябва да го направи извън територията на бившия Съветски съюз. "Такъв сценарий прави Балканите нова гореща точка. Русия със сигурност не мечтае да привлече Босна и Херцеговина или Албания в своята сфера на влияние и никой на Балканите не мечтае за включване в Евроазиатски съюз, посочва "Файненшъл таймс". Изданието пояснява, че основен търговски партньор на балканските държави е ЕС, както и че бизнесът на Балканите вижда в Европа нови инвестиции, а мигрантите - нов дом.

Балканите са слабото място и на брюкселската дипломация. Балканските банкови системи са нестабилни. Ако големите фирми, свързани с Русия, решат да изтеглят парите си, може да се стигне до масов срив, социални вълнения и падане на прозападни правителства. Това е идеален момент за натиск, ако Москва иска да накара европейците да се почувстват неприятно, смята авторът на анализа.

Въпреки това, той отбелязва, че дестабилизацията на Балканите е рисков проект и за самата Москва. На тези общества Русия не може да предложи нито функционален икономически модел, нито привлекателна политическа система. Не може дори да им заработи много пари, отбелязва "Файненшъл таймс".

Според изданието руските компании биха били най-големите губещи при всеки опит на Москва за дестабилизация на прозападните правителства на Балканите. Опитът от украинската криза показа, че олигарсите са съюзници, на които не може да се вярва със сигурност. Те нямат приятели, а само финансови интереси и опасения.

Източник: БГНЕС

#Русия #Ангела Меркел #Владимир Путин #Путин #Балканите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници