Кунева: Санкции за бежанците, ако не пуснат децата си на училище

Кунева: Санкции за бежанците, ако не пуснат децата си на училище
Меглена Кунева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът Меглена Кунева предлага да се налагат санкции срещу бежанците, ако не пускат децата си на училище или откажат предложена им работа. Изявлението бе направено при представянето на пътната карта на реформите на МВР от министър Веселин Вучков.

„Образованието в България е задължително. Ако бежанците искат да ползват всички права по закон, ще трябва да изпълняват съответните изисквания - децата им да посещават училище, да се интегрират, да търсят активно работа и да приемат работа, когато такава им бъде намерена“, коментира вицепремиерът.

Кунева настоява, че бежанците ще имат достъп до всички социални програми, ако изпълнят всички изисквания. Тя напомни, че центровете за бежанци са запълнени на 61%, с малко под 7 хил. души.

Вицепремиерът посочи, че приема идеята на Германия бежанците да се разпределят по квоти спрямо БВП на държавите, а не по Дъблинския регламент, според който те са отговорност на първата държава, в която са влезли в ЕС.

Кунева посочи, че възнамерява да покани колегите си от Гърция, Малта и Италия в София за търсенето на общ подход на страните от южната дъга на ЕС по въпроса.

Меглена Кунева каза още, че страната ни ще търси средства от Европейския фонд за солидарност, но посочи, че процедурата отнема време.

"В момента България разчита предимно на собствения си бюджет, но ще направя всичко възможно, за да вземем допълнително средства и се надявам до втората половина на годината те да бъдат факт", коментира тя като посочи, че средствата ще се търсят по три направления – охрана по границите, за центровете за настаняване и за интеграцията.

Кунева внася в Министерския съвет във вторник координационния план между няколко институции за охрана на границите.

#Меглена Кунева #Кунева #Веселин Вучков #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници