Проф. Чуков: Участието на Франция в борбата срещу ИД утежнява ситуацията

Проф. Чуков: Участието на Франция в борбата срещу ИД утежнява ситуацията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Връзката и намесата на Франция в борбата срещу "Ислямска държава", участието директно с военни самолети, очевидно много силно утежнява ситуацията около Франция" - коментира професор Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма пред Novinite.bg, по повод на атентата във френското сатирично издание, при който загинаха 12 души

Той обяви, че на този етап не може да свърже почерка на атентаторите с конкретна организация, тъй като няма достатъчно детайли около нападението.

По думите му много често атентатите се вършат от хора, които нямат организационни връзки с даден терористичен субект. "Не е задължително лицето да е било член на "Ислямска държава", на ал Нусра на Ал Кайда, просто много често това са хора които са вдъхновени от техните идеи", обясни той.

Професор Владимир Чуков обяви, че атаката срещу редакции и представители на медии е част от мишената на подобен тип радикално-мислещи хора. По думите му подобно нещо в никакъв случай не трябва да ни учудва.

"Спомняте си кризата с публикацията на карикатурите на пророка Мохамед в Дания, след това в Швеция, така че няма нищо изненадващо в общия контекст", каза Чуков и допълни, че трябва да се изчака следствието и детайлите около атентата.

На въпрос възможно ли е това да се случи в България той отговори, че обстановката у нас не е в такива екстремни граници, първо защото България не е част от активно действащите членове на международната коалиция, за което и нямаме военен потенциал.

"След това когато говорим за джихадисти в Сирия, биещи се на страната на "Ислямска държава" ние говорим за хора от Западна Европа, хора от Западните Балкани, но от Източна Европа, в това число от България няма", категоричен бе той.

#Франция #атентат #редакция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници