Мъжко хоро се изви в река Тунджа

Мъжко хоро се изви в река Тунджа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На Богоявление традиционно мъжко хоро отново влезе във водите на река Тунджа. С тъпани и песни калоферци, хванати на хорото, нагазиха в ледените води. Преди мъжете да влязат във водата се наложи ледът, обхванал реката, да бъде разбит.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години. В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са загрявали с червено вино и домашна ракия. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Стотици калоферци и гости на града се бяха събрали около реката и наблюдават единственото по рода си мъжко хоро. С бавна стъпка, пеейки "Залюбила е Василка двама", мъжете приближиха моста на Тунджа, където поп Тодор хвърли богоявленския кръст във водата, а белите гълъби полетяха в небето.

Традиционно богоявленският кръст бе предаден в ръцете на най-малкия участник в мъжкото хоро. Тази година това е Драган Коджейков.

Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, "владеели" тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила Султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните.

Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер. През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен "Алтън Калофер" - Златен Калофер.

 Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.


#Богоявление #празник #мъжко хоро #Калофер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай