Повечето българи имат положително отношение към ЕС, според Евробарометър

Повечето българи имат положително отношение към ЕС, според Евробарометър
Снимка: brusselsdiaries.wordpress.com
A A+ A++ A

Повечето от половината българи имат положително мнение за Европейския съюз. Поляците имат най-положително мнение за ЕС с 60% от гражданите, следвани от румънците с 59%, ирландците с 53% и малко над половината от гражданите на България и Люксембург. Гърците и кипърците са с най-лошо мнение за ЕС, показва ново изследване на "Евробарометър", направено през ноември, съобщава "ИЮ Обзървър".

Повечето европейци вярват, Европейският съюз има бъдеще.

Най-големите оптимисти са ирландците. Около осем на всеки десет ирландски граждани заявили, че са оптимисти за бъдещето на ЕС, малко повече от 75-те процента в Малта и 74% в Полша и Румъния.

Най-големите песимисти са гърците, кипърците и италианците. Те са единствените три народа, в които мнозинството от избирателите са песимистични за бъдещето на ЕС, като в Гърция това важи за 60% от гражданите.

Високата безработица остава най-голямото притеснение за повечето европейци, следвана от икономическото положение. След разочароваща година икономиката на еврозоната се очаква да нарасне с 0,8% през 2014 г., а безработицата в съюза остава почти непроменена на ниво от 12%.

Имиграцията била посочена от 18% от анкетираните като най-важния проблем в ЕС, като тя тревожи най-много гражданите на Малта, Великобритания и Германия. Както британското, така и германското правителство представиха в последната година планове за прекратяване на т. нар. социален туризъм.

#Европейския съюз #българи #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници