София дава 2 млн. лв. за обновление на градския транспорт

София дава 2 млн. лв. за обновление на градския транспорт
A A+ A++ A

Столична община ще отпусне безлихвен заем от близо 2 млн. лв., за да тръгне европроектът за обновление на градския транспорт на стойност 122 млн. лв.

Решението предстои да бъде одобрено в четвъртък от общинските съветници, предаде „Медиапул“.

Средствата са необходими, за да се организират тръжните процедури и да се осигурят авансовите плащания.

Договорът за обновление на градския транспорт беше подписан през август 2011 г., но досега по него не е направено почти нищо. Срокът за изпълнението му е до лятото на 2014 г.

Финансирането е по оперативна програма „Регионално развитие“. Столична община трябва да осигури 14.6 млн. лв., а 83.1 млн. лв. са безвъзмездна помощ.

До момента Столична община не е получила нито лев по проекта от управляващия орган, показва информационната система за еврофондовете ИСУН.

Близо 100-те милиона лева ще отидат за купуване на интелигентна система за управление на трафика на 20 кръстовища. Освен това ще бъдат монтирани и 600 електронни информационни табла на спирките на градския транспорт, които показват времето за пристигане на следващия автобус.

Ще бъдат купени и 50 нови нископодови тролейбуса. Ще се изгради и нова трамвайна линия от Семинарията до Студенски град с дължина от 4.6 км. Ще се направи и ремонт на 3.7 км релсов път по бул. „България“ в участъка от бул. „Витоша” до крайното обръщателно колело.

Освен това ще бъде направен и маркетингов и правен анализ за възможностите и условията за отдаване правото на монтаж, експлоатация и поддържане на навесите на спирките на градския транспорт.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници