СРС-та – с 2000 по-малко през 2011 г.

СРС-та – с 2000 по-малко през 2011 г.
Градският прокурор смята, че това намаление може би се дължи на обществената полемика и на натиска от страната на ръководството. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на използваните Специални разузнавателни средства (СРС) през 2011 г. е с 2059 по-малко, отколкото през 2010 г., обяви софийският градски прокурор Николай Кокинов.

„Важно за нас е, че броят на използваните за 2011 г. Специални разузнавателни средства (СРС) е намалял значително – с 2059 по-малко от тези през 2010 г.“, съобщи Кокинов, цитиран от БГНЕС.

Поискани са 1622 СРС, докато за предходната те са били 3681, а за 2009 г. - 2545. Съдът е дал разрешение за използване на 1618 СРС.

Градският прокурор смята, че това намаление може би се дължи на обществената полемика и на натиска от страна на ръководството. Той припомни, че всички СРС минават през него и се преценяват.

Макар двойно да е нараснала ефективността от СРС-та през 2011 г., като цяло едва 40% от тях са послужили за доказателства пред съда, призна обаче Кокинов.

Най-често градските прокурори са искали разрешения за подслушване – 776, след това за проследяване – 399, и за наблюдение - 398. Най-малко от исканията са били за белязване – 13, и за разследване чрез служител под прикритие – 8, и доверителна сделка - също 8.

В началото на февруари парламентарната подкомисия за контрол върху прилагането на СРС започна проверка, след като се разбра, че председателят на Софийски градски съд Владимира Янева е изпратила на МВР и ДАНС препоръки да използват максималния законов срок от 2 месеца в исканията си до съда за прилагане на СРС, с цел накрая статистиката да отчете, че службите са подслушвали по-малко.

Депутатите извикаха съдийката да даде обяснения и излязоха със становище, че предложенията й „не съответстват на буквата и духа на закона и създават условия за изкривяване на информацията“.

#Николай Кокинов #СРС #МВР #ДАНС #Владимира Янева #Софийски градски съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници