Най-добре да обучим роми да оказват спешна помощ

Най-добре да обучим роми да оказват спешна помощ
Д-р Георги Гелев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Имаме добри взаимоотношения с МВР, когато става въпрос да идем на адрес където е застрашена нашата безопасност. Това заяви шефът на Спешна помощ д-р Георги Гелев в ефира на БНТ по повод думите на здравния министър, че в проблемни квартали, лекарските екипи ще ходят само с полиция.

„Преди години с главния секретар на МВР сме се разбрали при риск да идва патрулка. До момента винаги сме имали доброи взаимоотношения с МВР. Често патрулката е идвала преди нас“, коментира медикът и уточни, че от последните 2 години му е известно едно нападение, тази година, като и за миналата може би е имало едно.

В същото време, представители на ромската организация ДРОМ и жители на ромски квартал отново разкритикуваха идеята на здравния министър Петър Москов екипи на Спешна помощ да не се отзовават на повиквания в квартали, където е застрашена безопасността на медиците. „Не може да се създава такова напрежение. Министърът иска да направи някакъв експеримевнт. Има много хора, които са на хемодиализа в ромските квартали. Ще ги остави ли тези хора така? Как ще се отива при един болен с полицай? Не само роми има в тези квартали. 40-50% са българи“, запитаха риторично жителите.

Д-р Гелев посочи, че за да се избегне сегашната ситуация на напрежение е имало и друга идея. „Когато влезе през нощта екип, голяма част от тях са в нетрезво състояние. Не казвам, че болният е агресивен. Околните са с преповдигнато настроение, екзалтирани. Самият министър имаше идея, където да бъдат обучени 5-6 техни съграждани да оказват първа помощ и те да определят дали трябва да идва линейка, или не. За съжаление не успя се осъществи този проект, но беше добра идея“, коментира медикът. По думите му обаче в момента самото присъствието на полицията е напълно достатъчно, за да не стане до инциденти.

Д-р Гелев коментира и екипите на Спешна помощ, който обслужват столицата. Медикът посочи, че в момента на територията на София работят 20 екипа, при положение, че щатът е 30. „Но и дори да е пълен щатът, пак не достигат екипите. Трябва да са между 45-, 60 екипа“, коментира той.

#Георги Гелев #Гелев #Дром #Спешна помощ #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници