Георгиева: Решението на Русия потвърждава нуждата от енергийна независимост

Георгиева: Решението на Русия потвърждава нуждата от енергийна независимост
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Начинът, по който Русия взе и обяви решението си за "Южен поток" само още един път потвърждава защо е много важно да не сме зависими само от един източник на газ и защо диверсификацията на енергийните източници за Европа е толкова важна. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева относно решението на руския президент Владимир Путин за спиране на проекта.

По думите и обяснението за прекратяването на проекта "Южен поток" с България донякъде изглежда малко като прехвърляне от болната глава на здравата, предаде БТА.

Георгиева заяви, че ЕК винаги е заемала ясна позиция по отношение на "Южен поток", която е, че строителството на газопроводи в Европа трябва да се съобразява с европейското законодателство.

По думите и това, че има отказ да се допуснат други доставчици до тръбите на "Южен поток", е това, което се оказва неприемливо за руската страна.

"От гледна точка на Югоизточна Европа диверсификацията наистина е много важна. Вътрешният пазар трябва да защитава потребителите в Европа. Комисията ще разгледа много внимателно последиците от това решение и как можем да ускорим работата по свързването на страните от ЕС в единна мрежа", добави Георгиева.

Попитана дали ЕК сега ще компенсира нашата страна, зам.-председателят на ЕК заяви, че подкрепата за България се изразява съвсем конкретно във финансиране на газови връзки с Гърция и Румъния, които да увеличат възможностите ни да доставяме газ от различни източници.

ЕС ще продължи да бъде в следващите години най-големият източник за инвестиции в българската икономика, както досега, увери зам.-председателят на ЕК.

#независимост #енергийна #Русия #решение #Кристалина Георгиева #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници