78 язовира в предаварийно състояние

78 язовира в предаварийно състояние
Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов уточни, че не всички от тези 78 язовира са пряка заплаха за живота на хората. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Към настоящия момент са установени 78 язовира, които са в предаварийно състояние”, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на брифинг в Министерски съвет.

268 язовира са с неопределена собственост, обяви тя.

Междувременно излязоха и резултатите от прокурорската проверка на рискови водни обекти, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. Тя е установила тежки нарушения при стопанисването на язовирите - наличие на неизправни или частично изправни язовирни стени, занижен контрол, неосъществяване на ремонти и поддръжка на хидротехническите съоръжения и др.

Министърът на околната среда и водите уточни, че що се отнася до спешното извеждане на тези язовири, 500 000 лева ще бъдат предоставени на Министерство на земеделието и храните и в частност на „Напоителни системи”, които да извършат необходимите действия.

Василева посочи, че съгласно националната стратегия за развитие на водния сектор трябва да има ясен собственик, оператор и единен контролен орган, който да осъществява контрол по състоянието на сектора.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви, че язовирите с неизяснена собственост се използват основно за рибарници, като отводнителните им канали са запушени и това е основната причина за риск.

Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов уточни, че не всички от тези 78 язовира са пряка заплаха за живота на хората.

 

#язовири #Лиляна Павлова #Ивелина Василева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници