РБ: Болници-фантоми източват Здравната каса

РБ: Болници-фантоми източват Здравната каса
Д-р Димитър Шишков Снимка: Добрина Лазарова
A A+ A++ A

Здравната каса се източва през делегираните бюджети, трудът на лекарите е лошо остойностен, трябва да се въведе електронен здравен паспорт и здравна карта, призова депутатът от Реформаторския блок Димитър Шишков от парламентарната трибуна.

„От нас се очаква да предложим конкретни мерки, които да не доведат отново до актуализация на бюджета догодина. Разбира се, че най-важното нещо, което трябва да направим сега, е да гласуваме тези 100 млн. лв., защото иначе няма как здравеопазването да работи до Нова година“, коментира Димитър Шишков.

Според него първата причина, довела до това да се налага актуализация на бюджета, е източването на касата през делегираните бюджети на болниците като даде пример, че болници с над 90 легла, има бюджет от около 10 милиона лева, докато болница, която е с 670 легла, има делегиран бюджет от 17 млн. лв. Ето един начин, по който Касата се източва, каза още доц. Шишков и определи това като лоша практика, която да се спре.

Другият голям проблем, според него, са болниците фантоми. Те реално не съществуват, защото възможността един лекар да има два трудови договора, дава и начин да се откриват нови структури и нови болници, които да източват Касата.

#Здравната каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници