Шуменската болница ще съди Здравната каса

Шуменската болница ще съди Здравната каса
A A+ A++ A

Шуменската болница ще съди Здравната каса за неплатени надлимитни медицински дейности от 170 000 лева. Средствата са изразходвани за лечение на здравноосигурени пациенти, приети по спешност. Наскоро друго лечебно заведение в Шумен осъди Здравната каса да плати 198 000 лева за проведено лечение на онкоболни.

Надлимитните дейности са проблем на всяка болница. Те трудно могат да се предвидят, защото в лечебните заведения идват пациенти, които се нуждаят от спешно лечение.

Д-р Атанас Атанасов, директор на МБАЛ-Шумен: Нашата болница също подготвя такъв иск за надлимитните дейности за 2017 г., които са на стойност малко над 150 000 лв., а също и тези, които са от 2016 г. около 16 000 лв.

Годишно в Шуменската болница се лекуват над 21 000 души от цялата област. Лечебницата е единствена в региона за високоспециалзирана медицинска помощ.

Д-р Валентин Петров: Ние нямаме право да отказваме. Така че правим всичко за наша сметка, за сметка на заплати, разходи и всичко останало.

Медицински фелдшер Гаро Ованезов: Всяка година Министерският съвет казва, че увеличава парите за здравеопазване, но ефект никакъв.

Тъй като лечебното заведение има близо 2 млн. лв. задължения към доставчици от няколко месеца се провежда оздравителен план. Съкратени са 52 души в пенсионна възраст, оптимизират се разходите.

Д-р Атанас Атанасов, директор на МБАЛ-Шумен: Най-големият проблем в болничната система не са само надлимитните дейности, а по принцип недофинансирането на всички дейности. Касата ги заплаща по цени, които не са променяни повече от 10 години, а разходите за извършването им са нараснали в пъти.

Според директора на лечебното заведение е крайно време да се промени моделът на управление на системата. Сега има дейности като трансфузионна хематология и съдебна медицина, за които не се получава финансиране, а те са част от болничната дейност.

 

#Здравната каса #пациенти #Шумен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"