Георгиева: Новото правителство да осъществи реформите, отлагани с години

Георгиева: Новото правителство да осъществи реформите, отлагани с години
Tя посочи като приоритети здравеопазването, пенсионната система, администрацията и инвестиционната среда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева призова новото българско правителство да прояви куража да осъществи докрай реформите, които са били отлагани с години, защото са политически трудни.

В интервю за БНР тя посочи като приоритети здравеопазването, пенсионната система, администрацията и инвестиционната среда.

„Докато съществува усещането, че трудните неща ще продължим да ги отлагаме, ако не се прояви кураж те да бъдат решавани, аз се боя, че няма да успеем да адресираме най-големият ни проблем в момента, а той е проблемът на доверието. Хората са се отчаяли”, обяви тя.

По думите и факторите, които негативно влияят на страната ни, щяха да се увеличат с още един, ако нямахме не просто правителство, а правителство, което дава надежди да работи сериозно и да работи отговорно и добре.

„Дефицитът от 2013 до 2014 година скочи три пъти – от 1,2 % на 3,6%. Откъде идват тези не особено благоприятни развития? Те идват от общата икономическа ситуация в Европа. Виждаме, че прогнозата на комисията за Европейския съюз за съжаление е по-песимистична, от колкото би ни се искало”, каза тя.

Георгиева обясни, че комисията може и да не започне процедура срещу България заради свръхдефицита, но подчерта, че трикратното му увеличаване в рамките на 1 година е сериозен проблем, който изисква сериозни мерки.

По думите на комисар Кристалина Георгиева прогнозата на Европейската комисия за спад на растежа и инвестициите, и увеличаване на дълга и дефиците, е тревожна. Според нея затварянето на КТБ е само една от причините. Другите са все още трудната икономическа ситуация в Европа, кризата в Украйна и продължителния период на политическа нестабилност у нас. Перспективите обаче могат да се променят при промяна на политиките.

„Моето послание към правителството е да не забравят, че догодина е последният шанс да усвоим парите от предишния програмен период. Всичко, което е възможно трябва да се направи, за да не връщаме пари в европейския бюджет”, призова Георгиева.

#Кристалина Георгиева #правителство #реформи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници